ΑΘΗΝΑ
19:23
|
17.01.2022
Ερώτηση Αρβανίτη-Ερνστ για τον θάνατο του 24χρονου Έλληνα στη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας, ειδικότερα όταν αυτή έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά με θύματα μετανάστες, φέρνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς/The Left, Κώστας Αρβανίτης και Κορνήλια Ερνστ.

Η Κομισιόν ερωτάται από τους δύο Ευρωβουλευτές, τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αναχαιτιστεί γρήγορα το κύμα ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές δυνάμεις, μια θεσμική μορφή βίας που εκδηλώνεται με ολοένα και περισσότερα παρόμοια περιστατικά στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αφορμή για την ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη & της ευρωβουλεύτριας Die Linke/The Left Cornelia Ernst, είναι ο θάνατος μέσα σε αστυνομικό τμήμα 24χρονου Έλληνα μετανάστη στο Βούπερταλ της Γερμανίας.

«Είχε μόλις προηγηθεί η σύλληψή του, υπό συνθήκες ακραίας, αδικαιολόγητης βίας, και ενώ η αδελφή του εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι το θύμα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρή ιατρική επέμβαση», όπως σημειώνουν στην ερώτηση οι δύο ευρωβουλευτές.

«Στόχος της ερώτησης», σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης, είναι «αφενός να αποκρουστεί κάθε πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης, και αφετέρου να στιγματιστεί και αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το κύμα ρατσιστικής βίας με δράστες όργανα του Νόμου και της Τάξης. «Χρειαζόμαστε Αλήθεια, Δικαιοσύνη και απόλυτη Διαφάνεια» αναφέρει σχετικά η Κορνήλια Ερνστ και συμπληρώνει: «Αυτή η πρακτική της Αστυνομίας αλλά και των δικαστικών αρχών που βλέπουμε εδώ είναι απαράδεκτη, κάθε θάνατος κρατούμενου ή φυλακισμένου πρέπει να δημοσιοποιείται αμέσως, και όχι ως αποτέλεσμα δημόσιας πίεσης. Η ΕΕ πρέπει να δράσει ενιαία για να καταπολεμήσει το θεσμικό ρατσισμό στις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή του νόμου».

Αναλυτικά η ερώτηση των δύο ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν:

«Πριν από λίγες μέρες, ο Γιώργος Ζαντιώτης, 24χρονος Έλληνας μετανάστης στο Βούπερταλ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας πέθανε στο αστυνομικό τμήμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Είχε μόλις προηγηθεί η σύλληψή του, υπό συνθήκες ακραίας, αδικαιολόγητης βίας, και ενώ η αδελφή του εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι το θύμα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρή ιατρική επέμβαση.

Η Αστυνομία του Βούπερταλ, η εισαγγελία και ο επικεφαλής της εισαγγελέας φαίνεται πως επί πέντε μέρες δεν είδαν λόγο να ενημερώσουν σχετικά με τον θάνατό του και η Αστυνομία αναγκάστηκε να τον δημοσιοποιήσει μόνον αφότου βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί το γεγονός αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Με δεδομένες τις συνθήκες, την ακραία βία που τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία και την αντίδραση της εισαγγελίας που έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη οφειλόταν ”σε παθολογικά αίτια” και πως ο ίδιος ”βρισκόταν υπό την επήρεια παράνομων ουσιών”, αθωώνοντας ουσιαστικά τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν χωρίς καν να δημοσιοποιήσει σχετική ιατροδικαστική έκθεση.

Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αναχαιτιστεί γρήγορα το κύμα ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές δυνάμεις, μια θεσμική μορφή βίας που εκδηλώνεται με ολοένα και περισσότερα παρόμοια περιστατικά στον ευρωπαϊκό χώρο;»

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του Οσμάν Καβαλά στη φυλακή

Μέσα Μάρτη η εκδίκαση του αιτήματος του Δήμου Χαϊδαρίου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στην τελική φάση οι δικαστικές έρευνες για Novartis και τηλεοπτικές άδειες

Αρνητές εμβολίων και στο γερμανικό στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα