ΑΘΗΝΑ
09:55
|
25.04.2024
Έκαναν, χωρίς άδεια, έρευνα για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και ζωής μεταναστών εργατών που συμμετέχουν στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη δύο Νορβηγών δημοσιογράφων προχώρησαν σήμερα οι αρχές του Κατάρ επειδή έκαναν δημοσιογραφική έρευνα για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των μεταναστών που δουλεύουν στα έργα ανέγερσης σταδίων και χώρων εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022 στο εμιράτο, χωρίς την εξασφάλιση σχετικής άδειας.

Πρόκειται για τους δημοσιογράφους του NRK, Χάλβορ Εκελαντ και Λόγκμαν Γκορμπάνι.

Οι δύο δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση και ανάκριση επί τουλάχιστον 30 ώρες στο πλαίσιο της οποίας ερευνήθηκε και σβήστηκε βιντεοσκοπημένο υλικό συνεντεύξεων και καταγραφής γεγονότων σε καταυλισμό μεταναστών εργατών.

Οι δύο δημοσιογράφοι υποστήριξαν πως είχαν την προφορική άδεια των αρχών προτού προχωρήσουν στη βιντεοσκόπηση ωστόσο αυτή η δικαιολογία δεν έπεισε τις αρχές  και δημιούργησε διπλωματικό ζήτημα μεταξύ Κατάρ και Νορβηγίας με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιόνας Γκαρ Στέρε να χαρακτηρίζει τις συλλήψεις «απαράδεκτες».

Qatar migrant workers - Daily Record

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις συλλήψεις των δύο δημοσιογράφων στο λογαριασμό του στο Τουίτερ ανέφερε:


«Η ελευθεροτυπία είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η υπόθεση δείχνει τη σημασία της φετινής βράβευσης δημοσιογράφων με Νόμπελ. Είμαι ετυχής που οι Χάλβορ Έκελαντ και Λόκμαν Γκορμπάνι αφέθηκαν ελεύθεροι»

Σύγχρονη σκλαβιά

Κατά καιρούς καταγγέλλονται σημαντικές παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων μεταναστών εργατών που συμμετέχουν στην οικοδόμηση σταδίων και άλλων χώρων που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν και ζουν σε συνθήκες που θυμίζουν σύγχρονη σκλαβιά.

Δουλεύουν υπερωρίες με πενιχρά μεροκάματα κάτω από σκληρές καιρικές συνθήκες, στεγάζονται σε μαζικά «υπνωτήρια» 12 και 15 άτομα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, μένουν απλήρωτοι από μήνες ή εγκλωβίζονται στη χώρα καθώς οι εργοδότες παρακρατούν συχνά διαβατήρια και άλλα προσωπικά έγγραφα ταυτότητας. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές (π.χ. μαστίγωμα) σε περίπτωση που συλληφθούν μεθυσμένοι σε δημόσιους χώρους, κ.α.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα