ΑΘΗΝΑ
02:40
|
06.05.2024
Εντείνονται η πιέσεις στο φόντο της κατάρρευσης της λίρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δράση κάλεσαν χθες τους πολίτες, οι ηγέτες των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, μετά και την νέα κατακόρυφη πτώσης της λίρας.

Ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν και νυν ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και τους Τούρκους πολίτες να ξεκινήσουν «έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησία», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ερντογάν την προηγούμενη ημέρα.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος τη Δευτέρα, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για παιχνίδια που παίζονται με τη λίρα και υποσχέθηκε ότι η χώρα «θα βγει νικήτρια από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας».

Τα σχόλια του Ερντογάν οδήγησαν την λίρα σε κατάρρευση κατά 8% τη Δευτέρα, και σε νέα «βουτιά» έως και 15% την Τρίτη, σε μια νομισματική κρίση βαθύτερη ακόμα και από εκείνην του 2018. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 40% τοις εκατό της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.
«Δεν πρόκειται πλέον για άγνοια αλλά για προδοσία», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός στο Twitter, ενώ κάλεσε τον τουρκικό λαό και τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν δράση.

Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον ηγέτη του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου που συμμετείχε σε συνάντηση κορυφαίων στελεχών του κόμματός του στα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα, ζήτησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, πρόωρες εκλογές, προτρέποντας τον μικρότερο εταίρο του Ερντογάν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να «ανοίξει την πόρτα» για μια τέτοια κίνηση, πριν από τις κάλπες που είναι προγραμματισμένες για το 2023, εάν έχει «’έστω και μια ουγγιά αγάπης» για την Τουρκία στην καρδιά του.

Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί απορρίπτουν σθεναρά τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές την ώρα που τα δημοκοπικά ποσοστά τους διολισθαίνουν διαρκώς.

Ο Νταβούτογλου ζήτησε επίσης άμεσες εκλογές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στοχοποιώντας την εσφαλμένη οικονομική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η αξία της τουρκικής λίρας είναι η τιμή μας… Υπάρχει εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με δολάρια από τη μία πλευρά και εκείνων που ζουν με την τουρκική λίρα από την άλλη», δήλωσε.

Ένας άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ο Αλί Μπαμπατζάν, καταδίκασε επίσης την κυβέρνηση για την κατάρρευση της λίρας.

Καθώς ο πληθυσμός μας γίνεται φτωχότερος, η κυβέρνησή μας λέει «συμμορφωθείτε με αυτό για να διατηρήσουμε τη συνοχή της χώρας μας», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24. «Πώς μπορεί μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός φτωχαίνει να παραμείνει όρθια;» συμπλήρωσε


Εν τω μεταξύ, κάτοικοι της συνοικίας Εσάτ της Άγκυρας βγήκαν στους δρόμους αργά την Τρίτη, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Πλάνα που αναρτήθηκαν στο Twitter έδειχναν πλήθος κόσμου να φωνάζει ”ΑΚΡ παραιτήσου”, ενώ κάποιοι χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια.
Παρόμοιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν και στην Κωνσταντινούπολη, καθώς διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν διαδήλωσαν στις συνοικίες Καντικόι και Σίσλι, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

Πηγή: Ahval news

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα