ΑΘΗΝΑ
11:49
|
02.05.2024
Σαν σήμερα το 1884 τέθηκε σε ισχύ κυβερνητικό διάταγμα που επέτρεψε στην πρώτη γυναίκα να ασκήσει την ιατρική στο Βέλγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν σήμερα το 1884 τέθηκε σε ισχύ κυβερνητικό διάταγμα που επέτρεψε στην πρώτη γυναίκα να ασκήσει την ιατρική στο Βέλγιο. Με αυτή την αφορμή τιμά σήμερα το Doodle της Google την Isala Van Diest.

Η Isala Van Diest γεννήθηκε στο Leuven του Βελγίου το 1842. Ο πατέρας της ήταν γιατρός που διατηρούσε ιατρείο και η μητέρα της δραστηριοποιούνταν σε προοδευτικές, φεμινιστικές οργανώσεις.

Η Van Diest πήρε από νωρίς την απόφαση να αναλάβει το ιατρείο του πατέρα της, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από τις έμφυλες συμβάσεις της εποχής. Μη μπορώντας να εγγραφεί στην ιατρική σχολή του Βελγίου εξαιτίας των διακρίσεων λόγω φύλου, η Ντιέστ έφυγε από την πατρίδα της για να σπουδάσει στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου έγινε η πρώτη Βελγίδα που αποφοίτησε με πανεπιστημιακό πτυχίο το 1879.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από ένα βρετανικό γυναικείο νοσοκομείο, η Van Diest έστρεψε την προσοχή της στο άνοιγμα του δικού της ιατρείου, αλλά πολλά κοινωνικά και θεσμικά εμπόδια εμπόδισαν την πορεία της.

Το Βέλγιο άρχισε τελικά να επιτρέπει στις γυναίκες να σπουδάζουν επίσημα ιατρική το 1880 και το 1883 η Van Diest αποφοίτησε ως γιατρός ιατρικής, χειρουργικής και μαιευτικής.

Μετά από χρόνια εργασίας σε νοσοκομείο-καταφύγια γυναικών και δουλεύοντας παράλληλα για οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, η Diest άνοιξε επιτέλους το δικό της ιατρείο το 1886.

Προς τιμήν της 100ής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το 2011, η βελγική κυβέρνηση εξέδωσε νόμισμα 2 ευρώ προς τιμήν της Van Diest, στην άλλη όψη του οποίου εικονίζεται η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στο Βέλγιο, Marie Popelin.

Στις Βρυξέλλες, ο δρόμος του πρώην ιατρείου της Van Diest πήρε το όνομά της το 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα