ΑΘΗΝΑ
14:13
|
24.04.2024
Εικόνες και ήχοι μιας καθημερινής μάχης. Την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29/11 η εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) και o Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα συνδιοργανώνουν, με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, διήμερο εκδηλώσεων την Κυριακή 28 και την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 στον κινηματογράφο «Αθηνά» (Σολωμού 18, Χαλάνδρι) με τίτλο: «Στον καθρέφτη της Παλαιστίνης – Εικόνες και ήχοι μιας καθημερινής μάχης για συλλογική αξιοπρέπεια».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εξηγούν ότι πρόκειται για μια μικρή, αλλά αναγκαία συμβολή στην προσπάθεια να αναδειχθεί, με τη γλώσσα τόσο της τέχνης όσο και των πολιτικών τοποθετήσεων, η κρισιμότητα που έχει, διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα ειδικά, το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης στον παλαιστινιακό λαό και για την καταδίκη κάθε λογικής αποκλεισμού, εποικισμού και κατοχής.

Την Κυριακή, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Μαρουάν Τουμπάσι, (Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης), η Σοφία Σακοράφα (αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλεύτρια ΜέΡΑ25, τιμής ένεκεν Παλαιστίνια υπήκοος) και ο Σίμος Ρούσσος (Δήμαρχος Χαλανδρίου).

Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Ελληνο-Παλαιστίνιας εικαστικού Ντόρις Χακίμ: “Liwan: a story of cultural resistance” και μουσική εκδήλωση με τον Αλέκο Βρέτο στο ούτι.

Την επομένη, 29 Νοεμβρίου θα προβληθούν, παρουσία των δημιουργών, οι ταινίες “Roshmia” του Salim Abu Jabal, και Enquete personnelle της Ula Tabari και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες.

Η ώρα έναρξης των εκδηλώσεων είναι 7 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Liwan – a story of cultural resistance (2021): Μια ιστορία πολιτιστικής αντίστασης

Ένα ντοκιμαντέρ της Ντόρις Χακίμ για την ιστορία ενός «πολιτιστικού καφέ» που ονομάζεται Λιουάν και ιδρύθηκε από τρεις Παλαιστίνιους κατοίκους της Ναζαρέτ, για να ασκήσουν πολιτιστική αντίσταση στο ισραηλινό καθεστώς. Παρόλες τις απειλές και τα εμπόδια, οι ιδρυτές του Λιουάν κατάφεραν να αναβιώσουν την Παλαιστινιακή παράδοση και ταυτότητα και να παρακινήσουν και άλλους στην παλιά  πόλη και αγορά της Ναζαρέτ που είχε αποβιώσει λόγω πολιτικών αφορμών. Είναι μια ιστορία μη βίαιης αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή και πολιτιστική οικειοποίηση.

Η Ντόρις Χακίμ είναι Παλαιστίνιο-Ελληνίδα εικαστικός και performer. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και έχει μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, στην Ισπανία. Η ποικιλόμορφη καταγωγή της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική της αναζήτηση, ωθώντας την να εξερευνήσει την επίδραση της πολιτικής και της θρησκείας, σε θέματα όπως η δημοκρατία, η ανισότητα, κ.λπ.

Roshmia (2015) του Salim Abu Jabal

Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού Παλαιστινίων προσφύγων σε μια ολομέτωπη αντιπαράθεση με τις ισραηλινές αρχές για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους στη Ροσμία, την τελευταία φυσική κοιλάδα στη Χάιφα.

Ο Salim Abu Jabal Σπούδασε Θέατρο και Αραβική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και στη συνέχεια Σενάριο. Eργάστηκε ως δημοσιογράφος και επικεντρώθηκε στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ως κριτικός κινηματογράφου ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών και υπήρξε διευθυντής casting, ενώ παράλληλα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στη σκηνοθεσία πολλών σειρών και προγραμμάτων για την τηλεόραση. Είναι περισσότερο γνωστός για το ντοκιμαντέρ του “Roshmia”, το οποίο έλαβε 13 βραβεία από διάσημα αραβικά και διεθνή φεστιβάλ.

Εκτός από τις επιμελητής, ίδρυσε το φεστιβάλ περιοδεύοντος κινηματογράφου “Films From Behind The Wall” το 2005 και το Ramallah Cinema Club το 2013. Επίσης, ήταν ο οργανωτής των Palestine Cinema Days (2016, 2017) και του Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Χάιφα (2018) και διορίστηκε μέλος της κριτικής επιτροπής στο Festival Ciné-Palestine (2017) και μέλος της κριτικής επιτροπής ξανά στο Jordan Film Fund (2019) και (2020).

Enquete personnelle (Προσωπική έρευνα) της Ula Tabari (2002)

Ένα πρώτο ντοκιμαντέρ για την παλαιστινιακή ταυτότητα και την ισραηλινή κατοχή, για το πώς είναι να ζεις ως Παλαιστίνιος στο Κράτος του Ισραήλ, έχοντας ισραηλινή ταυτότητα (διαβατήριο), αλλά με υπόβαθρο την παλαιστινιακή ιστορία, ταυτότητα και ύπαρξη.

Η Ula Tabari είναι Παλαιστίνια σκηνοθέτης, γεννημένη στη Ναζαρέτ, που ζει στο Παρίσι.Σπούδασε Θέατρο και Εικαστικές Τέχνες, που την οδήγησαν τελικά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ο συνδυασμός διαφορετικών μέσων έγινε η γόνιμη πηγή δουλειάς της. Στις ταινίες και την καλλιτεχνική της παραγωγή, συγκεντρώνει διαφορετικές εμπειρίες και προοπτικές μέσω της υποκριτικής, του casting, του σεναρίου, της καθοδήγησης διαλόγων για ταινίες μυθοπλασίας, βοηθώντας στη σκηνοθεσία και την παραγωγή. Το πρώτο της ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε το 2002, το 2015 ίδρυσε το “Al-Ashiqat” (“Les Amoureuses”) για εναλλακτικές υπηρεσίες παραγωγής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα