ΑΘΗΝΑ
07:34
|
01.03.2024
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ως τώρα 10 κρουσματα της νέας παραλλαγής του ιού που φέρει 32 χαρακτηριστικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος SARS-CoV-2 Β.1.1.529 που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και έχει γίνει γνωστό ως «μετάλλαξη της Μποτσουάνα», φαίνεται πως προκαλεί  έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως μπορεί να διαφύγει της ανοσίας και «να αχρηστεύσει» ουσιαστικά τα υπάρχοντα εμβόλια.

Δεκάδες μεταλλάξεις, δεκάδες χαρακτηριστικά;

Η  νέα παραλλαγή του κορονοϊού φέρει 32 μεταλλάξεις, χαρακτηριστικό που κάνει τους ιολόγους να εκτιμούν ως πιθανά δεκάδες νέα, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά είναι ακόμη νωρίς να εκτιμήσουν με σιγουριά εάν η νέα παραλλαγή του covid-19 είναι πιο μεταδοτική και άρα πιο επικίνδυνη.

Ο ΠΟΥ έχει ταξινομήσει το στέλεχος B.1.1.529 ως «υπό επιτήρηση» (variant under monitoring), δηλαδη χαμηλότερου κινδύνου από τα «στελέχη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» (variants of concern), όπως είναι η μετάλλαξη Δέλτα που πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη προβληματίζει και προκαλεί αύριο έκτακτη σύνοδο του ΠΟΥ σε μία προσπάθεια να εκτιμηθεί επακριβώς η κατάσταση της νέας παραλλαγής που έχει καταγραφεί ως τώρα  στην Μποτσουάνα (με τρία κρούσματα), στη Νότια Αφρική (με έξι κρούσματα) και στο Χονγκ Κονγκ (σε ταξιδιώτη που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Διαπιστώθηκαν παραβιάσεις πρωτοκόλλου σε εργαστήρια της Neuralink

Επικίνδυνη η πολύωρη χρήση ακουστικών από τα παιδιά

Η Νέα Ζηλανδία ακύρωσε την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων στις επόμενες γενιές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα