ΑΘΗΝΑ
08:02
|
24.05.2022
«Ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε την οικογένεια του Ειρηνικού», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον. Επιδρομή στο Κοινοβούλιο και φωτιές σε κτίρια στην πρωτεύουσα Χονιάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία θα αναπτύξει δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της στα Νησιά Σολομώντα, όπου έχουν ξεσπάσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού της νησιωτικής χώρας, Μανάσα Σογκαβάρε, από την εξουσία. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις της θα συνδράμουν τα σώματα ασφαλείας της νησιωτικής χώρας για την προστασία νευραλγικών κρατικών υποδομών μία ημέρα αφότου διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μανάσα Σογκαβάρε δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο, η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι η αποστολή στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού στα Νησιά Σολομώντα. Διευκρινίζεται επίσης ότι υπάρχει συμφωνία για θέματα ασφαλείας μεταξύ των δύο κρατών και σε καμία περίπτωση η αποστολή στρατού δεν πρέπει να σχετίζεται με εμπλοκή της Αυστραλίας στα εσωτερικά της νησιωτικής χώρας.

«Ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε την οικογένεια του Ειρηνικού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των αυστραλιανών δυνάμεων στα Νησιά Σολομώντα είναι «ζήτημα εβδομάδων». «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η χώρα μας παραμένει ασφαλής, η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της και θα συνεχίσει να ηγείται του έθνους μας», δήλωσε ο Μανάσα Σογκαβάρε, προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι των ταραχών θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης».


Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα Χονιάρα αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την κινεζική συνοικία της πόλης, αξιώνοντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού. Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πλήθος ανθρώπων που αψήφησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση την προηγουμένη και κατέβηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει ξανά. Πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας νωρίτερα σήμερα εικόνιζαν κτίρια στις φλόγες και στήλες πυκνού μαύρου καπνού που υψώνονταν στον ουρανό της πρωτεύουσας.

Χθες Τετάρτη εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προτού κατευθυνθούν στην κινεζική συνοικία στη Χονιάρα, όπου αστυνομικό τμήμα κάηκε και εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν. Η αστυνομία επενέβη κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Μετά την κινητοποίηση και τα επεισόδια, ο κ. Σογκαβάρε διέταξε να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, στηλιτεύοντας τη «λυπηρή και ατυχή» προσπάθεια να «ανατραπεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση». Διαδηλωτές από το γειτονικό νησί Μαλέιτα πήραν μέρος στα βίαια επεισόδια, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απόφασης -που ανακοινώθηκε το 2019- η χώρα να πάψει να αναγνωρίζει την Ταϊβάν και να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.

Τα νησιά του Σολομώντα έχουν αναγνωρίσει διπλωματικά την Ταϊβάν από το 1983 και πολλοί κάτοικοι στη Μαλέιτα είχαν αποκτήσει στενές σχέσεις με την Ταϊπέι. Οι αρχές του νησιού κατηγορούν συχνά τη Χονιάρα για την προσέγγισή της με το Πεκίνο.

Στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1978, είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι εντάσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη, από το 2003 ως το 2013, ξένης ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας.

Είχαν ξεσπάσει ταραχές στην κινεζική συνοικία της πρωτεύουσας ειδικά κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2006, αφού κυκλοφόρησαν φήμες πως εταιρείες προσκείμενες στο Πεκίνο συνέβαλαν να διαπραχθεί νοθεία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Μάθιου Γουέιλ, παρότρυνε τον πρωθυπουργό Σογκαβάρε να υποβάλει την παραίτησή του, προειδοποιώντας πως οι ταραχές δεν θα σταματήσουν σε διαφορετική περίπτωση, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που διατάχθηκε να επιβάλει η αστυνομία.

«Δυστυχώς (…) η συσσωρευμένη οργή του λαού εναντίον του πρωθυπουργού επεκτείνεται με ανεξέλεγκτο τρόπο στους δρόμους» και «τυχοδιώκτες εκμεταλλεύονται την κατάσταση», έκρινε σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από Guradian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Το «σύνδρομο του Βιετνάμ» στοιχειώνει τη Δύση

ΝΑΤΟ το νέο αίμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα