ΑΘΗΝΑ
07:06
|
24.04.2024
Οι εργαζόμενοι της Amazon θα μπλοκάρουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο την «Μαύρη Παρασκευή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εργαζόμενοι της Amazon ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο την «Μαύρη Παρασκευή», καθώς έχουν προγραμματίσει την ίδια μέρα απεργιακές κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες.

Με σλόγκαν της απεργίας τους το «Make Amazon Pay», ο συνασπισμός των εργαζομένων της σε παγκόσμιο επίπεδο στοχεύει να κάνει το μεγαθήριο λιανικής να αυξήσει τους μισθούς, να πληρώσει δίκαιο μερίδιο στους φόρους και να μειώσει το «αποτύπωμά του στον πλανήτη», όπως τονίζεται στον ιστότοπο των απεργών.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων αύριο, 26 Νοεμβρίου, αναμένεται να επηρεάσει τις αποθήκες, τα κέντρα δεδομένων, τα γραφεία και τα διασυνδεδεμένα εργοστάσια της Amazon σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Στον κατάλογο των αιτημάτων του, ο ευρύς αστερισμός των 70 συνδικάτων της εταιρείας, καθώς και ομάδων όπως η Greenpeace και η Oxfam, ισχυρίζεται ότι «η πανδημία έχει αποκαλύψει πώς η Amazon τοποθετεί τα κέρδη πάνω από τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τον πλανήτη μας», τομνίζοντας πως: «Η Amazon παίρνει πολλά και επιστρέφει πολύ λίγα».

Ο εταιρικός κολοσσός και ο ιδρυτής του Τζεφ Μπέζος αποκόμισαν έσοδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας την Amazon εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτοξεύοντας την περιουσία του Μπέζος στα 214 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο καταγγέλουν πως οι ζωές τους έχουν γίνει αβίωτες με τα εξαντητικά ωράρια, τα μικρά διαλείμματα, τις χαμηλές αμοιβές και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας να είναι από τα πιο συχνά διατυπωμένα παράπονα. Τον περασμένο χρόνο, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πολυάριθμες διαμαρτυρίες σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας παρόμοιας παγκόσμιας απεργίας τη Μαύρη Παρασκευή του 2020. Εκτός από τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, η Amazon αντιμετώπισε επίσης πολλές αντιμονοπωλιακές κρατικές διώξεις, που ξεκίνησαν από ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, την ΕΕ, και τον Καναδά.

Σχολιάζοντας τις επερχόμενες απεργίες, η εκπρόσωπος της Amazon Κέλλυ Νάντελ επέμεινε ότι, ενώ η εταιρεία δεν είναι «τέλεια σε κανέναν τομέα, αν δείτε αντικειμενικά τι κάνει η Amazon σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς, θα δείτε ότι αναλαμβάνουμε τον ρόλο μας και τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά.»

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα