ΑΘΗΝΑ
02:20
|
27.04.2024
Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σχολεία στο Μογκαντίσου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δώδεκα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κοντά σε σχολείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της χώρας.

Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αξιωματούχος ασφαλείας Μοχάμεντ Αμπντιλάχι μεταξύ των τραυματιών συμπεριλαμβάνονται 11 μαθητές.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι τζιχαντιστές της Αλ Σαμπάαμπ, αναφέροντας πως είχε στόχο «στρατιωτικούς εκπαιδευτές». Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή που μετέφερε στρατεύματα της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, περνούσε από την περιοχή όταν εξερράγη η βόμβα που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο σχολείο και σε οχήματα που ήταν σταθμευμένα σε κοντινή απόσταση.

Μαχητές της Αλ Σαμπάαμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα πραγματοποιούν τακτικά επιθέσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατο στόχο έναν διακεκριμένο Σομαλό δημοσιογράφο και σφοδρό επικριτή των ισλαμιστών, που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση το Σάββατο.

Η ίδια οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για δύο επιθέσεις τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν συνολικά 17 άτομα. Σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στις 25 Σεπτεμβρίου κοντά στο προεδρικό μέγαρο σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων η σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χιμπάκ Αμπουκάρ. Έντεκα ημέρες νωρίτερα, εννέα άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας, έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη κοντά σε σημείο ελέγχου στο Μογκαντίσου.

Η Αλ Σαμπάαμπ ήλεγχε την πρωτεύουσα μέχρι το 2011, όταν εκδιώχθηκε από τα στρατεύματα της AMISOM, αλλά εξακολουθεί να κατέχει εδάφη στην ύπαιθρο και εξαπολύει συχνές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και πολιτικών στόχων στο Μογκαντίσου και αλλού.

Πηγή:  AFP, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα