ΑΘΗΝΑ
11:25
|
20.04.2024
Μηνύματα για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έστειλε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στόματα που ήταν κλειστά ακόμη και για χρόνια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να αποκαλύψουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται και στη 2η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ., isotita.gr» ανέφερε στο μήνυμά της η αρμόδια υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 2ης έκθεσης για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη, ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός μεταξύ άλλων.

Η κ. Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο επετειακό αφιέρωμα για τη σημερινή ημέρα, κάλεσε όλες και όλους να καταδικάσουν κάθε συμπεριφορά που προκαλεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες. «Η ελληνική κοινωνία με γενναίο βηματισμό ξεκίνησε την πορεία, για να βγει από τη σιωπή και τον φόβο, γιατί άκουσε, έμαθε και εμπιστεύθηκε το Δίκτυο Δομών που υπάρχει σε όλη τη χώρα και προσφέρει δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

Αλέξης Τσίπρας: Να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα τους Γιατρούς του Κόσμου και ενημερώθηκε για το ανοιχτό κέντρο διαμονής «A step forward» για ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους, στις οποίες προσφέρει φιλοξενία και προστασία, μια ολιστική εξατομικευμένη φροντίδα για το διάστημα κατά το οποίο εξετάζεται το αίτημα τους για άσυλο.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες και όλους να συμμετέχουν ενεργά στις σημερινές δράσεις αφύπνισης και αγώνα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες. Στη συνέχεια, με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε σχετικά με την σημερινή μέρα: «Η έμφυλη βία συναντάται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, στο οικογενειακό, φιλικό, αλλά και εργασιακό περιβάλλον. Οι κοινωνικές ανισότητες, τις οποίες διεύρυναν η πανδημική κρίση και η αυξανόμενη φτώχεια που υπήρξε αποτέλεσμα αυτής, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες».

Να αποδεχτεί στην πράξη το τρίπτυχο «ορατότητα, μέτρηση, εξάλειψη μέσω πολιτικών της έμφυλης βίας, για να μην ξαναφωνάξουμε ως απούσα καμιά γυναίκα», καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

«Την καλούμε να αναλάβει άμεσα δράση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από το χέρι των οικείων τους, γιατί ήταν γυναίκες. Έμπρακτα», τονίζει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Αναφέρει ότι «η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το φεμινιστικό κίνημα, σκεπτόμενοι/ες πολίτες είναι ένα βήμα μπροστά από την παρούσα κυβέρνηση», την οποία επικρίνει ότι «και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τους Ποινικούς Κώδικες φάνηκε άτολμη κι αρνήθηκε να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία στο δικαιϊκό μας σύστημα, παρά το γεγονός ότι πληθώρα φορέων, εκπροσώπων και λειτουργών της Δικαιοσύνης τάχθηκαν υπέρ και παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί». Σημειώνει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τη νομική αναγνώριση του όρου δίκαιο αίτημα και συμπορεύεται με τις φεμινιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και με όλους και όλες που το υπερασπίζονται.

ΚΙΝΑΛ: Να καταρρίψουμε τα στερεότυπα

«Η Φώφη Γεννηματά, η αείμνηστη πρόεδρος μας, βγήκε μπροστά για τις γυναίκες στην χώρα μας και με παρέμβαση της στην Bουλή ζητούσε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Επιχειρούσε να ανοίξει δρόμους αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, θεωρώντας το «μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει» και τόνιζε «Θέλω τα παιδιά μου να μάθουν να μην φοβούνται, να λένε «όχι». Θέλω να ξέρουν πως κάθε σχέση, από την πιο εφήμερη έως στην πιο σοβαρή, χτίζεται πάνω στην συναίνεση. Οτιδήποτε άλλο είναι επιβολή, είναι έγκλημα. Τα έχω στο μυαλό μου κάθε φορά που συζητάμε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για θεσμικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν την αλλαγή νοοτροπίας και θα επιτρέπουν στα θύματα να μην φοβούνται να μιλήσουν» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του για την ημέρα το Κίνημα Αλλαγής.

«Οφείλουμε όλοι μας να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και να προάγουμε την ουσιαστική ισότητα των φύλων ως ζωτικό στοιχείο μίας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας, να δράσουμε καθοριστικά για την πρόληψη και την εξάλειψη της έμφυλης βίας, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε να λείψει καμία».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Βαδίζουμε στον δρόμο για την ανατροπή της γυναικείας ανισοτιμίας»

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βία κάθε μορφής κατά των γυναικών, χωρίς ναι μεν αλλά. Πρωταγωνιστεί καθημερινά στον αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος, με οικονομική, κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς οικονομική και κοινωνική εξάρτηση από τον σύντροφο ή τον σύζυγο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

«Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας
ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα, να απεγκλωβιστεί από βίαιες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αγωνιστεί μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Χέλενα Ντάλι: «Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία»

«Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία. Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας χρειάζεται ευαισθητοποίηση από μικρή ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής αγωγής και επένδυση σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μηδενικής ανοχής στη βία», τονίζει σε άρθρο της η Επίτροπος Ισότητας Χέλενα Ντάλι και σημειώνει ότι κοινωνικά κινήματα, όπως το #MeToo «έχουν αποδειχθεί δυνάμεις αλλαγής καθώς βοήθησε εκατομμύρια γυναίκες να βρουν το θάρρος να μιλήσουν».

Η κ. Ντάλι θέτει επίσης την παράμετρο της έμφυλης βίας μέσω του διαδικτύου παραθέτοντας τα αποτελέσματα έρευνας του 2020, σύμφωνα με την οποία το 58 % των κοριτσιών υπέστη διαδικτυακή παρενόχληση και το 50 % δήλωσε ότι την βιώνει περισσότερο στο διαδίκτυο από ό,τι στον δρόμο.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«1 στις 3 γυναίκες διεθνώς έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία, κυρίως σε ηλικίες 15-49 ετών», αναφέρει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο τουίτερ o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα παγκόσμιο κάλεσμα, ώστε όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Για μια ζωή χωρίς εκφοβισμό» καταλήγει

Βασίλης Κικίλιας

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter και ο ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. «25 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Δεν είσαι μόνη. Σπάσε τη σιωπή. Μίλα», έγραψε ο κ. Κικίλιας.

Νίκος Δένδιας

Μήνυμα για την σημερινή ημέρα ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η Διεθνής Ημέρα Για Την Εξάλειψη Της Βίας Κατά των Γυναικών είναι μία αφορμή να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη σε ένα φαινόμενο – όνειδος για την κοινωνία του 21ου αιώνα. Δε μένουμε σιωπηλοί. Σπάμε τον κύκλο της βίας. Ενθαρρύνουμε, καταγγέλλουμε, συμπαραστεκόμαστε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα