ΑΘΗΝΑ
22:56
|
07.05.2024
Συγκλονιστικά τα όσα κατέθεσε στη δίκη για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου αυτόπτης μάρτυρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκλονιστικά είναι τα όσα κατέθεσε στη δίκη για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου αυτόπτης μάρτυρας, που ήταν στην οδό Γλάδστωνος την ώρα που ο 33χρονος δεχόταν τα μανιασμένα χτυπήματα των κατηγορουμένων.

«Ήταν πολύ κόσμος μαζεμένος, μαζεύονταν και άλλοι εκείνη την ώρα. Μου λένε ότι κάποιος ληστής έχει μπει μάλλον σε κοσμηματοπωλείο και απειλεί τους εργαζομένους, λέω να καλέσουμε την αστυνομία. Φτάνω και (αρχικά) έχω οπτική επαφή – λοξά- με το μαγαζί. Βλέπω κάποιον να πετάει πέτρα, πίστεψα ότι ήθελε να βρει τον ληστή να τον αποτρέψει. Βλέπω τη βιτρίνα θρυμματισμένη. Βλέπω έναν νεαρό κατατρομαγμένο να προσπαθεί να βγει. Έχω πλησιάσει στα ούτε δύο μέτρα, τους φώναζα έλεος σταματήστε θα τον σκοτώσετε, οι άνθρωποι ήταν έξαλλοι. Ο ένας ρίχνει μια κλωτσιά αυτός που πέταγε τις πέτρες, αν ήταν πέτρες, και βρίσκει τον νεαρό στον λαιμό. Έκλεισα τα μάτια, εκείνοι συνέχισαν να τον χτυπάνε σταματήστε να τον χτυπάτε θα τον σκοτώσετε, φώναξα», κατέθεσε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, συνταξιούχος αστυνομικός.

«Ο νεαρός όταν έπεσε κάτω, είχε ορθάνοιχτα τα μάτια του και ήταν καρφωμένα στα δικά μου, το σαγόνι του, τα χείλη του τρεμοπαίζανε. Αυτή η εικόνα με σημάδεψε, έκτοτε για πάρα πολλούς μήνες δεν μπορούσα να συνέλθω και χρειάστηκε να πάρω θεραπεία, γιατί πιστεύω ότι εκείνη την ώρα που είχε καρφώσει τα μάτια του πάνω μου [συγκινείται]. Σαν να ήθελε κάτι να μου πει. Μα τι να ήθελε να μου πει; Βοήθεια; Να μου ζητήσει κάτι; Ήμουν πάρα πολύ κοντά και ακόμα όταν θυμάμαι το πρόσωπό του δεν μπορώ», συμπλήρωσε στην κατάθεσή της.

Σε ερώτηση εάν όταν έφτασε η αστυνομία ήταν εκεί, απάντησε τα εξής: «Όχι, όχι, εκείνη την ώρα πέφτανε συνέχεια κλωτσιές, όταν έφτασε η αστυνομία έφυγα, εγώ έμεινα για να τον προστατέψω, αισθανόμουν ότι γινόταν φονικό εκείνη την ώρα, ήταν ανυπεράσπιστος».

«Εμείς θα γίνουμε χειρότεροι», ενώ ο Ζακ ήταν «παντού ματωμένος» 

Η μάρτυρας ήταν επίσης ξεκάθαρη για το γεγονός ότι ο 33χρονος δεν κρατούσε μαχαίρι όταν βγήκε από το μαγαζί. «Όχι! Καταματωμένος ήταν, μικρόσωμος, τα χέρια του ήταν πάνω στα γυαλιά και ήταν μικρόσωμος». Μάλιστα, κατέθεσε πως άκουσε έναν από τους παρόντες να απαντά «και εμείς θα γίνουμε χειρότεροι» σε κάποιον που είπε ότι το θύμα ήταν ληστής.

Οι περιγραφές και οι απαντήσεις της μάρτυρα στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής σοκάρουν, καθώς δηλώνει πως ιδιοκτήτης πέταγε πέτρες στον θανόντα. «[Ήταν] παντού ματωμένος, στα χέρια, παντού. Και όταν έπεσε ένα τριγωνικό κομμάτι από την τζαμαρία, εκεί τρόμαξα και φώναζα “Καρατομήθηκε, θεέ μου”, και κρατούσε το κεφάλι του.

  • Ερώτηση: Και παρότι ήταν σε αυτή την κατάσταση συνέχιζαν και τον κλωτσούσαν;
  • Μάρτυρας: Ναι, δυστυχώς ναι.
  • Ερ. Η εικόνα που έχετε αποκομίσει ήταν ότι σκότωναν στο ξύλο έναν άνθρωπο; 
  • Μ: Nαι φυσικά! A ναι φυσικά! Kαι πολύ πιο γρήγορα θα μπορούσε να φύγει ένας άνθρωπος από τη ζωή με αυτά τα χτυπήματα.
  • Ερ.: Και τους το λέγατε ότι θα τον σκοτώσουν; 
  • Μ: Ναι, επέμενα! 

Σχολιάζοντας την κατάθεση μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος, Αννυ Παπαρρούσου, σχολίασε πως προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι «δεν ήταν σε άμυνα, δεν αντιμετώπιζαν κάποιον κίνδυνο, αλλά ήθελαν να τον τιμωρήσουν, και είναι ενδεικτικό για τον δόλο των κατηγορουμένων». «Ως προς το στοιχείο του δόλου η μάρτυρας καταθέτει ένα σκηνικό φονικού και παρά τις επισημάνσεις και προτροπές του πλήθους να σταματήσουν γιατί θα τον σκοτώσουν δεν σταμάτησαν της δράση τους και πράγματι τον σκοτώσανε. Ο μόνος λόγος που ένιωσε κίνδυνο η γυναίκα αυτή δεν ήταν ο κατηγορούμενος αλλά οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι με τη δράση τους» πρόσθεσε η Κλειώ Παπαπαντολέων.

Ελ. Κωστοπούλου προς την προκλητική υπεράσπιση: Δεν μας σέβεστε

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ύστερα αστυνόμος, που έχει υπηρετήσει στην ομάδα ΔΙΑΣ και στην Ασφάλεια και κλήθηκε αναγνωρίσει συναδέλφους τους, ενώ δεν ήταν παρών στο λινστάστισμα. 

Στην ερώτηση του εισαγγελέα γιατί δεν απομακρύνθηκε ο κόσμος από το περιστατικό απάντησε πως δεν είχε γνώση του περιστατικού. Ούτε «μπορεί να ξέρει», όπως είπε, εάν αυτό που έκαναν οι κατηγορούμενοι ήταν ορθό ή υπήρχε και άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο Ζακ. 

Όταν κλήθηκε από την Πολιτική Αγωγή να σχολιάσει εάν οι αστυνομικοί γνώρισαν ότι το θύμα είχε προηγουμένως ξυλοκοπηθεί, υποστήριξε ότι δεν νομίζει ότι δεν γνώριζαν, παρά το γεγονός ήταν μέσα στα αίματα.

Στη συνέχεια αρνητική αίσθηση προκάλεσε η αίσθηση της Ε. Βαρελά, συνηγόρου των κατηγορουμένων αστυνομικών, η οποία έφερε και έδειξε στην δικαστική αίθουσα ένα κομμάτι γυαλί, 30 εκατοστών, με αποτέλεσμα να αντιδράσει η οικογένεια του Ζακ και να δημιουργηθεί ένταση.

«Απ’ όλα τα τζάμια αυτό κρατήσατε; Τα ματωμένα δεν τα κρατήσατε; Δεν μας σέβεστε!» είπε η Ελένη Κωστοπούλου. «Και ‘γω μάνα είμαι και σέβομαι» απάντησε η δικηγόρος στη μητέρα του δολοφονηθέντος σε κοινή θέα Κωστόπουλου.

Οργανικό στρες λόγω της απειλητικής για την επιβίωση κατάστασης προκάλεσε το ισχαιμικό

Νωρίτερα, η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού, που έχει συνυπογράψει, με τον συνάδελφό της Νίκο Καλόγρηα, την έκθεση για τις αιτίες θανάτου, ήταν απόλυτη πως ο Ζακ κατέληξε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, συνεπεία οργανικού στρες.

«Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη, την οποία τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Το βρίσκουμε σε πολλές περιπτώσεις αυτό το λιπώδες ήπαρ, αλλά δεν είναι αιτία θανάτου. Δεν προκαλεί αιφνίδιο θάνατο. Εδώ σαφώς και ήταν αιφνίδιος, δεν είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι απεβίωσε λόγω αυτού» ξεκαθάρισε η κ. Μαριανού απαντώντας σε μία από τις επανειλημμένες ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με την καταγραφή στεάτωσης του ήπατος.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν ο 33χρονος έπασχε από κάτι που οδηγεί στον θάνατο η ίδια εξήγησε το εξής: «Όχι, αυτά ήταν τα ευρήματα. Αυτά αναδείχτηκαν, αυτά καταγράφηκαν. Δεν αποκρύψαμε τίποτα. Κάτι άλλο δεν βρήκαμε. Κάθε ιατροδικαστική έκθεση υπογράφεται». Ενώ στην ερώτηση για το υπόλειμμα ιμπουπροφένης διευκρίνισε πως υπήρχε τοξική δόση που να οδήγησε στο θάνατο.

Στη συνέχεια ο ιατροδικαστής Σωτήρης Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει ότι ο Ζακ πέθανε εξαιτίας του ξύλου που δέχτηκε, ανέφερε πως από τα 23 χτυπήματα στο κεφάλι, το χέρι ή και το πόδι, τα χτυπήματα που περιγράφονται στην έκθεση με τον αριθμό 1,4,5,10,14,19, είναι συμβατά με πρόκληση τραύματος από θλων όργανο, το οποίο παραπέμπει σε πόδι ή χέρι.

Ο κ. Τσαντίρης θεωρεί πως το ισχαιμικό επεισόδιο δεν μπορεί να είχε γίνει 8 ή 12 ώρες πριν το θάνατο του θύματος, αλλά και πως «η καρδιά του, δεν ήταν η καρδιά ενός καρδιοπαθή. Ήταν μια καρδιά που θεωρείται υγιής». «Το στρες που προκάλεσε το ισχαιμικό επεισόδιο δεν ήταν ψυχολογικό στρες, δεν ήταν άγχος. Μιλάμε για οργανικό στρες. Μια αντίδραση του οργανισμού για να προσαρμοστεί σε καταστάσεις που απειλούν την επιβίωση»

Σε ό,τι αφορά δε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι «αυτά τα ευρήματα οδήγησαν τους κατηγορούμενους στο εδώλιο» («Όχι εσείς, ο εισαγγελέας με βάσει τα ευρήματα» είπε ένας εκ των συνηγόρων στο μάρτυρα) η Πολιτική αγωγή σχολίασε πως το ιατροδικαστικό πόρισμα είναι μεταγενέστερο της δίωξης των κατηγορουμένων.

Η δίκη για την ανθρωποκτονία του Ζακ Κωστόπουλου θα συνεχιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, Dikastiko.gr, Documento

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα