ΑΘΗΝΑ
20:51
|
23.06.2024
Τον Ιούνιο η Pfizer είχε υποσχεθεί πως σε περίπτωση νέας μετάλλαξης θα έχει έτοιμο εμβόλιο σε 100 ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η παραλλαγή του ιού που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζουμε πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer A. Μπουρλά είχε δηλώσει δημόσια τον Ιούνιο και ανέφερε το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature μόλις πριν από έναν μήνα (20.10), πως η εταιρεία του είναι έτοιμη να βγάλει στην παραγωγή εμβόλιο κατά οιασδήποτε παραλλαγής που δεν πιάνουν τα ήδη υπάρχοντα, μέσα σε 100 ημέρες.

Και η Pfizer και η Moderna, κατά το Nature, έκαναν ήδη από τις αρχές του χρόνου δοκιμές προκειμένου να είναι έτοιμες να βγάλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εμβόλια κατά νέων παραλλαγών, αν χρειαζόταν. Παρότι η διαδικασία είναι πιο εύκολη στα εμβόλια mRNA, και τα συμβατικότερα εμβόλια τύπου Οξφόρδης (AstraZeneca) είναι έτοιμα για ταχεία δοκιμή και κυκλοφορία αποτελεσματικών εμβολίων.

Στόχος ήταν και είναι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 να μπορoύν να “ενημερώνονται” όπως τα εμβόλια της γρίπης κάθε χρόνο. Μένει να δούμε πόσο θα χρεωθεί όλο αυτό, δεδομένης της βουλιμίας των φαρμακευτικών – η οποία είναι και ένας βασικός λόγος που προέκυψε (και θα προκύψει πάλι) νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που δεν πιάνουν τα εμβόλια, αλλά ούτε και τα περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φυτοφάρμακα και γονιμότητα

Τηλεϊατρική και ψηφιοποίηση υγείας ως το τέλος του 2025 υπόσχεται η Αγαπηδάκη

Καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ζητά την απόσυρση εκατοντάδων γενόσημων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα