ΑΘΗΝΑ
21:22
|
18.01.2022
Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε το δικαίωμα της ερωτικής συνεύρεσης σε ανάπηρο άνδρα, στη λογική ότι ο τελευταίος δεν κατανοεί την έννοια της συναίνεσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό προ δύο ημερών (Τετάρτη, 24/11) ότι αρνήθηκε το δικαίωμα της ερωτικής συνεύρεσης σε ανάπηρο άνδρα στη λογική ότι ο τελευταίος δεν κατανοεί την έννοια της συναίνεσης, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται από μέρος της κοινωνίας των πολιτών και του νομικού κόσμου ως μισαναπηρική.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό σε δημοσίευμα του Guardian, ο 36χρονος άνδρας, που αναφέρεται με τα αρχικά JB, είναι αυτιστικός και έχει μαθησιακά προβλήματα, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να εκτιμήσει πως υπάρχει «μέτριος κίνδυνος σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών» από πλευράς εναγόμενου, καθώς δεν είναι ικανός να συλλάβει πλήρως την έννοια της συναίνεσης.

Είναι η πρώτη φορά που ζητείται από βρετανικό δικαστήριο να αποφασίσει εάν και σε ποια βάση πρέπει να ενεργεί ο νόμος όταν κάποιος χωρίς δικαιοπρακτική ικανότητα ενδέχεται να ενεργήσει με τρόπο που μπορεί να βλάψει άλλα μέλη της κοινωνίας.

Μέρος του νομικού κόσμου θεώρησε την απόφαση θετικό γεγονός, αφού απαντά στο ευρύτερο ερώτημα για το την έννοια και το εύρος της σεξουαλικής συνεύρεσης. Ωστόσο, άλλοι κάνουν λόγο για επικίνδυνο βήμα, αφού επιβάλλονται προληπτικά περιορισμοί σε άτομο που δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. Παράλληλα, θίγουν ζήτημα μισαναπηρισμού θεωρώντας πως ένα με νομικούς όρους ισότιμο μέλος της κοινωνίας στερείται ένα από τα βασικά δικαιώματα του.

Πηγές: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σομαλία: Η Αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μογκαντίσου

Δίκη Ζακ: Ξέσπασε η μητέρα του- «Σταματήστε και σεβαστείτε»

Σομαλία: Επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου – Τουλάχιστον 4 νεκροί

Ανακαλεί η Μενδώνη τη χορηγία εμπλεκόμενου στην καταγγελία της 24χρονης για βιασμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα