ΑΘΗΝΑ
08:14
|
20.04.2024
Το Brexit και οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν προκαλέσει αναβρασμό και ένταση στις σχέσεις Λονδίνου-Παρισιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κόκκινο» χτυπά η ένταση στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας. Οι εντάσεις «φουντώνουν» αφενός από την μεταναστευτική κρίση που ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα της βδομάδας μετά τον πνιγμό 27 μεταναστών ανοικτά του Καλαί, αφετέρου εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών του Brexit  στους μικρομεσαίους Γάλλους ψαράδες μετά τον περιορισμό των αδειών αλιείας στα βρετανικά νερά.

Σήμερα το μεσημέρι, εκατοντάδες Γάλλοι ψαράδες μπλόκαραν για μερικές ώρες τα γαλλικά λιμάνια στη θάλασσα της Μάγχης και το Γιουροτούνελ εμποδίζοντας τις διελεύσεις φορτηγών και άλλων επαγγελματικών οχημάτων μεταξύ Γαλλίας-Βρετανίας.

Ειδικότερα, Γάλλοι αλιείς μπλόκαραν τις διελεύσεις πλοίων για μία ώρα στο λιμάνι του Σαιντ Μαλό και στη συνέχεια επαναλήφθηκε ανάλογη κινητοποίηση στο Οουστριχάμ. ‘Αλλοι διαδηλωτές έκλεισαν την πρόσβαση στο τερματικό εμπορικό σταθμό του Τούνελ της Μάγχης και ακολούθως έξι γαλλικά αλιευτικά σκάφη έκλεισαν την πρόσβαση στο λιμάνι το Καλαί για τουλάχιστον 90 λεπτά.

Οι Γάλλοι αλιείς είναι εξοργισμένοι με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά τις άδειες ψαρέματος με πρόσχημα ανεπαρκή δορυφορικά δεδομένα και άλλα στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι αλίευαν στα βρετανικά ύδατα και πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης δυσαρεστημένοι και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θεωρώντας πως δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να προστατεύσει τα συμφέροντά τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αλιέων της ευρύτερης περιοχής του Καλαί, Ολιβέ Λεπέτρ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, τόνισε πως το σημερινό κλείσιμο των λιμανιών και του Γιουροτούνελ είναι προειδοποιητικές ενέργειες και πως σκοπεύουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. «Εάν τα προβλήματα συνεχιστούν ,θα τους δείξουμε τα δόντια μας! Οι σημερινές ενέργειες είναι προειδοποιητικές» δήλωσε ο Λεπέτρ.

Κόντρες Λονδίνου-Παρισιού για το μεταναστευτικό

Νωρίτερα η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέσυρε την πρόσκληση που είχε αποστείλει στην Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ για συμμετοχή στην έκτακτη σύνοδο ομολόγων της από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ολλανδία και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ στο Καλαί μεθαύριο, Κυριακή.

Αφορμή έδωσε η δημοσιοποίηση θέσεων της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την (υποτίθεται) αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μεταξύ άλλων το Λονδίνο πρότεινε την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στη νότια Αγγλία από τις γαλλικές ακτές μέσω της θάλασσας της Μάγχης, κοινές περιπολίες και την στενότερη συνεργασία για την αποτροπή κύματος μεταναστών προς τις βρετανικές ακτές με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα