ΑΘΗΝΑ
00:22
|
27.04.2024
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ώρα που ο θάνατος τουλάχιστον 27 μεταναστών στη Μάγχη συγκλονίζει Βρετανία και Γαλλία και προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι μόνο φέτος 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο, ενώ 35 ακόμα έχουν πνιγεί ή εξακολουθούν να αγνοούνται στη Μάγχη.

Η πιο πολυσύχναστη και θανατηφόρα διαδρομή μεταναστών προς την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η κεντρική Μεσόγειος, όπου οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά με υπερφορτωμένες βάρκες από τη Βόρεια Αφρική.

Την Πέμπτη, η ακτοφυλακή της Ιταλίας ανέφερε ότι διέσωσε σχεδόν 300 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα. Οι αρχές δήλωσαν ότι το υπερπλήρες σκάφος αντιμετώπισε προβλήματα λόγω θαλασσοταραχής και αρκετοί μετανάστες έπεσαν στο νερό. Οκτώ παιδιά ήταν μεταξύ των 296 ανθρώπων που διασώθηκαν, ανέφερε η ακτοφυλακή.

Ο αριθμός των νεκρών στη Μεσόγειο φέτος είναι μεγαλύτερος από το 2020 ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) εκτιμά ότι 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 ανθρώπων μόνο το 2016. Στο ίδιο διάστημα, 166 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μάγχη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικά περιστατικά, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία από τη Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM στην Ιταλία, Φλάβιο ντι Τζιάκομο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία δια θαλάσσης φέτος, ενώ εκτιμάται ότι 1.200 έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες όσων διασώζονται από τα ναυάγια.

Η κίνηση μεταναστών έχει επίσης αυξηθεί στην ακόμη πιο επικίνδυνη διαδρομή του Ατλαντικού Ωκεανού προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Σ’ αυτήν την θαλάσσια διαδρομή, η IOM έχει καταγράψει 900 θανάτους στη διαδρομή των Καναρίων Νήσων φέτος, ανέφερε ο εκπρόσωπός της, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι διπλάσιος «και κανείς δεν δίνει μεγάλη προσοχή στο ζήτημα». Περισσότεροι από 400 άνθρωποι διασώθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στο νησιωτικό συγκρότημα.

Πηγή: Euronews, VOAnews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα