ΑΘΗΝΑ
01:58
|
19.04.2024
Μια «εξαιρετική» καμπάνια πιστώνεται για την απίστευτη επίδοση του Παλάτσο Αντριάνο, εκεί όπου γυρίστηκε το κινηματογραφικό διαμάντι «Σινεμά ο Παράδεισος».
Φωτογραφία: Salvatore Spata
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταθμίζουν νέες εντολές και μέτρα για να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς κατά του Covid, στις πλαγιές του όρους του Monte delle Rose της Σικελίας υπάρχει ένα χωριό με ποσοστό εμβολιασμού που αψηφά τα μαθηματικά: 104%.

Ο αριθμός είναι εν μέρει μια στατιστική ιδιορρυθμία – τα ποσοστά εμβολίων υπολογίζονται από τις ιταλικές υγειονομικές αρχές στον επίσημο πληθυσμό μιας πόλης ή χωριού και θεωρητικά μπορεί να αυξηθούν πάνω από 100% εάν αρκετοί μη κάτοικοι εμβολιαστούν εκεί – αλλά το Palazzo Adriano, όπου γυρίστηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος» (Cinema Paradiso), αποτελεί σε κάθε περίπτωση μια καλά εμβολιασμένη κοινότητα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη κάνει ή έχει κάνει κράτηση για μια τρίτη δόση και από όταν έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια, χρησιμοποίησε τις στενές σχέσεις του για να προστατεύσει τους ανθρώπους του.

«Φαίνεται σαν ένα αδύνατο στατιστικό στοιχείο», είπε περήφανα ο δήμαρχος Νικολό Γκράνα. «Αλλά, στην πραγματικότητα, στο Παλάτσο Αντριάνο, όσοι κατοικούν στην πόλη μας, παρόλο που δεν είναι επίσημοι κάτοικοι, καθώς και άλλοι άνθρωποι που ζουν σε γειτονικά χωριά, έχουν επίσης εμβολιαστεί».

Με πληθυσμό 2.100 κατοίκων, το Παλάτσο Αντριάνο (Palazzo Adriano) είναι ένα από τα περισσότερα από τα 5.500 ιταλικά χωριά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι έχουν πληγεί σοβαρά από τους νέους που φεύγουν για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες ή μεγάλες πόλεις και έχουν μέσο όρο ηλικίας άνω των 60 ετών. Εάν ο Covid εξαπλωθεί σε αυτούς τους πληθυσμούς, αυτά τα χωριά θα κινδύνευαν να εξαφανιστούν από τον χάρτη.

«Τον περασμένο Μάρτιο φοβόμασταν τα χειρότερα», λέει ο Σαλβατόρε Σπάτα, 54 ετών, σύμβουλος πολιτισμού του χωριού. «Μια μοναχή και ένας ιερέας, που κατάγονταν από άλλη πόλη και δεν ήξεραν ότι ήταν θετικοί, μόλυναν κάποιους κατοίκους, προκαλώντας ένα ξέσπασμα που έπληξε περίπου 16 κατοίκους. Ευτυχώς, εκείνες τις μέρες, είχε ήδη ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού».

Περιέγραψε την προσπάθεια εμβολιασμού ως «μια εξαιρετική εκστρατεία από στόμα σε στόμα» αξιοποιώντας στο έπακρο τα ανθρώπινα δίκτυα του Παλάτσο Αντριάνο. «Τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος από κάθε οικογένεια του χωριού περνά από αυτή την πλατεία, κάθε μέρα. Εκμεταλλευτήκαμε αυτές τις έντονες σχέσεις μεταξύ συγγενών και φίλων για να διαδώσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ενημερώσουμε κάθε άτομο που συναντούσαμε, υπενθυμίζοντάς τους να εμβολιαστούν και, την επόμενη μέρα, οι συγγενείς τους εμφανίζονταν στο κέντρο για το εμβόλιο».

«Υπήρχε σχεδόν ένας αέρας γιορτής στα κέντρα εμβολιασμού», είπε ο Γκράνα. «Ήταν σαν να βρίσκομαι σε ένα δημοφιλές φεστιβάλ κάποιας πόλης. Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι, με τα εμβόλια, δημιουργούσαν μια ασπίδα που θα προστάτευε την κοινότητά τους, προστατεύοντας την ίδια την επιβίωση του χωριού».

Όπου υπήρχαν ανησυχίες για το εμβόλιο, το χωριό δημιούργησε μια ομάδα WhatsApp με εκατοντάδες κατοίκους για να τις συζητήσουν. «Σε αυτήν την ομάδα, απαντούσαμε σε ψεύτικες ειδήσεις και καθησυχάσαμε τους ανθρώπους σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων», είπε ο Γκράνα. «Είμαι πεπεισμένος ότι, αν είχαμε διαδώσει λάθος πληροφορίες για τους κινδύνους των εμβολίων, σήμερα θα ήμασταν εδώ για να σας πούμε μια άλλη ιστορία – αυτή των δεκάδων θανάτων από τον Covid που θα κινδύνευαν να μειώσουν στο μισό τους κατοίκους αυτού του χωριού».

Και, ενώ, σε όλη την Ιταλία, οι διαμαρτυρίες κατά των «πράσινων πιστοποιητικών» Covid συνεχίζουν να μαίνονται, υποκινούμενες από ακροδεξιά κινήματα, στο Παλάτσο Αντριάνο, ο Νίκολα Λόνγκο, 64 ετών, και ο Φραντσέσκο Κουτονάρο, 73, ετοιμάζονται για τις τρίτες δόσεις τους.

«Όλοι γνωριζόμαστε εδώ», λέει ο Λόνγκο. «Και ήταν εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους. Εμβολιάζοντας τους εαυτούς μας προστατεύουμε τους άλλους και, εδώ στο Παλάτσο Αντριάνο, η προστασία των άλλων σημαίνει να προστατεύεις τα παιδιά σου, τα παιδιά των φίλων σου και τους συγγενείς σου».

Υπάρχουν πολλά μικρά χωριά στην Ιταλία που έχουν φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 100%. Στο Brinzio στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, σχεδόν το 97% των 789 κατοίκων του είναι εμβολιασμένοι. Στην Premana, στην επαρχία Lecco, το 100% των 2.000 κατοίκων της είναι εμβολιασμένοι.

Στην κεντρική πλατεία του Παλάτσο Αντριάνο, όπου το φρέσκο νερό ρέει απευθείας από μια ορεινή πηγή σε ένα παλιό συντριβάνι, οι ηλικιωμένοι περπατούν, παίζουν χαρτιά, πίνουν έναν εσπρέσο, ενώ οι νέοι συζητούν στο μπαρ. «Μερικοί θα πουν ότι, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι συνέχισαν να κάνουν ό,τι έκαναν πριν», είπε ο Γκράνα. «Αλλά, νομίζω, το να επιστρέψεις στο να κάνεις ό,τι έκανες πριν, γνωρίζοντας ότι το άτομο δίπλα σου, οι φίλοι σου, οι άνθρωποι που είναι μαζί σου στο μπαρ, είναι εμβολιασμένοι, σε κάνει να νιώθεις πιο προστατευμένος και επομένως πιο ελεύθερος».

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα