ΑΘΗΝΑ
19:45
|
27.06.2024
«Ακόμα και οι τοίχοι είναι λευκοί» καταγγέλλουν καλλιτέχνες σε ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Εξέγερση στην Ακαδημία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη κριτική δέχθηκε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Δανίας για προώθηση μιας εντελώς άκαιρης «πολιτικής ορθότητας» επειδή παρουσίασε καλλιτέχνες να καταγγέλλουν τα «τόσο λευκά» μουσεία της χώρας και να τα κατηγορούν για έλλειψη εθνοτικής και εθνολογικής πολυμορφίας.

Καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν καταγωγή από τη Δανία, συμμετείχαν σε ντοκιμαντέρ του κρατικού ραδιοφώνου με τον τίτλο: «Εξέγερση στην Ακαδημία», το οποίο βγήκε στον αέρα αυτήν την εβδομάδα. Σε αυτό οι καλλιτέχνες ασκούν δριμεία κριτική στις διοικήσεις των μουσείων και στους καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους σε αυτά. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στις αίθουσες τέχνης «ακόμα και οι τοίχοι είναι λευκοί».

«Μία είναι η κυρίαρχη ιστορία. Η ιστορία λευκών για τους λευκούς που απευθύνονται μόνο σε λευκούς», λέει στο ντοκιμαντέρ ο Ιχσάν Ιχσάν, σπουδαστής στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας. Η απόφοιτος της ίδιας σχολής, Ντίνα Ελ Καΐσι Φρίμουτ, πρόσθεσε στο ντοκιμαντέρ «ως έγχρωμη πάντα ένοιωθα περίεργα να κυκλοφορώ σε αυτούς τους λευκούς θεσμούς, όπου όλα είναι άσπρα».

Ο Οργανισμός Μουσείων Δανίας, ο οποίος εκπροσωπεί 170 από τα μουσεία και τις αίθουσες τεχνών της χώρας, παραδέχθηκε ότι οι καλλιτέχνες στο ντοκιμαντέρ εγείρουν έναν «υπαρκτό ζήτημα». «Πολλά μουσεία καταβάλλουν προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η ανισορροπία αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει στον επιθυμητό στόχο», τόνισε ο διευθυντής του οργανισμού Νιλς Γένσεν. Πρόσθεσε ότι αν και ο οργανισμός προφανώς ενθαρρύνει τα μουσεία-μέλη του να προωθήσουν πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ποικιλομορφία, «η ευθύνη για κάθε έκθεση και τον σχεδιασμό της ανήκει στα ίδια τα μουσεία».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι καλλιτέχνες που ζητούν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα μουσεία της Δανίας αντιμετωπίστηκαν με χλεύη και κατηγορήθηκαν για εμμονή σε μια «γελοία πολιτική ορθότητα».  

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παιδική κατασκήνωση στο Γραμματικό: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες

Brexit, λιτότητα και άλλα δαιμόνια: Εκλογές χωρίς επίδικο

Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη στους οκτώ από το Καζακστάν για εμπρησμό

Ισπανία: Βρέθηκε απολίθωμα παιδιού Νεάντερταλ με σύνδρομο Down

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα