ΑΘΗΝΑ
13:17
|
03.05.2024
Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας καθώς το SDSM περνάει άμεσα σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) υπέβαλε χθες αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αφήνοντας ανοιχτή τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Κεντρική Επιτροπή του SDSM, στη διάρκεια της συνεδρίασής της που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, αποδέχθηκε την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και αποφάσισε οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού του κόμματος να διεξαχθούν τη 12η Δεκεμβρίου.

Ο 47χρονος Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην ηγεσία του SDSM από το 2013 και αναμένεται να παραιτηθεί επίσης από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Έχει δηλώσει πως ο επόμενος αρχηγός του κόμματός του θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εναλλακτική» προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος φαίνεται να είναι απαραίτητη ώστε η παρούσα κυβέρνηση να καταφέρει, με ελαφρά διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά έχει ακόμα διάρκεια δυόμισι χρόνια.

Με την πρόσφατη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος BESA από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, σε αυτή τη φαση, δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή: καθώς έχει τη στήριξη 59 βουλευτών από το σύνολο των 120 της Βουλής.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του SDSM,  Μπογκτάνκα Κούζεσκα, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής  Επιτροπής του κόμματος, ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και πως έχει τη στήριξη 61 βουλευτών. Η κυρία Κούζεσκα δεν διευκρίνισε το πώς και με τη στήριξη ποιων βουλευτών η κυβέρνηση θεωρεί πως διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», που ενδέχεται να μεταπηδήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαθέτει τέσσερις βουλευτές.

Την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να στηρίξει ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος διεγράφη από το BESA καθώς αποφάσισε την τελευταία στιγμή να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Η κίνηση του Ρετζέπι έδωσε μια ανάσα ζωής ακόμα για τη κυβέρνηση Ζάεφ.

Χθες βράδυ συνεδρίασε επίσης το προεδρείο του κόμματος «Εναλλακτική», το οποίο εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος, Αφρίμ Γκάσι, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ και την ηγεσία του SDSM για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα