ΑΘΗΝΑ
07:07
|
26.01.2022
Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει στις 29 και 30 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ως συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, θα είναι επικεφαλής της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αύριο Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Γκρουσκό. Αργότερα, την ίδια μέρα, θα συναντηθεί με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, θα συμπροεδρεύσει στη 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Μετά το τέλος της Ολομέλειας της ΜΔΕ θα γίνει η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας καθώς και επιμέρους διμερών συμφωνιών. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο με το συμπρόεδρο υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα κατά την περίοδο του Αγώνα για την Ανεξαρτησία 1821-1830 μέσα από ρωσικές πηγές», η οποία θα φιλοξενηθεί στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη.

Βαρβιτσιώτης: Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

“Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας”, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας- Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Τα απαντητικά μέτρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στα τρόφιμα, που έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2014, ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και τόνισε πως η χώρα εστιάζει τις προσπάθειές της “στην αύξηση των μεριδίων στη ρωσική αγορά άλλων ανταγωνιστικών κλάδων, με υψηλής ποιότητας προϊόντα μας”. Ως παράδειγμα ανέφερε τη γούνα Καστοριάς, το ελληνικό κόσμημα, τα μεταποιημένα τρόφιμα.

“Ο τουρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, αφού βοηθά στην μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος που έχουμε με τη χώρα σας, από την οποία προμηθευόμαστε παραδοσιακά ενεργειακά προϊόντα και δημητριακά”, επεσήμανε.

“Δυστυχώς, λόγω πανδημίας, αυτό το διάστημα υποδεχθήκαμε μικρό αριθμό Ρώσων τουριστών, αλλά ελπίζουμε σε σύντομη αποκατάσταση των ροών και προσβλέπουμε στην βοήθεια της ρωσικής πλευράς. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών μας”, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως “η Ελλάδα αντιλαμβάνεται το κομβικό ρόλο της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, σε περιφερειακές κρίσεις της άμεσης γειτονίας μας” και υπογράμμισε ότι κατά την παραμονή του στη Μόσχα σκοπεύει να συζητήσει σημαντικά διεθνή προβλήματα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρουσκό.

O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι εκτός από τις καταστάσεις κρίσης σε περιοχές άμεσης γειτνίασης, είναι απαραίτητο να συζητηθούν κρίσεις, όπως στο Αφγανιστάν, που μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα.

“Αναγνωρίζουμε ότι σε θέματα σημαντικά για εμάς, όπως το Κυπριακό, η Ρωσία παίζει θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι η επικοινωνία μας θα πρέπει να είναι τακτική και ουσιαστική”, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου 2021, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες των δύο χωρών στην παρούσα φάση επικεντρώνονται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, των επενδύσεων και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. “Ευελπιστούμε ότι μέσα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της ΜΔΕ που θα υπογραφεί στη Μόσχα και με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρξει μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις”, τόνισε.

Όπως υπενθύμισε Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς αιώνων. “H ιστορία δείχνει πάντα το δρόμο προς το μέλλον, ωστόσο η βούληση για την εμβάθυνση των σχέσεων μας μπορεί να γίνει πράξη μέσα από συγκεκριμένες συμφωνίες που εντάσσονται μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον συνεργασιών”.

“H χώρα μου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη και την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, της τεχνολογίας, της ενέργειας και των τροφίμων”, πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

“Έχει ήδη δοθεί στη ρωσική πλευρά το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον ρωσικών επιχειρήσεων και αναμένουμε την ανταπόκρισή τους”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

“Οι Ρώσοι επενδυτές είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι. Θα πρέπει, όμως, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας και να γίνουν γνώστες των προβλεπόμενων διαδικασιών”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμη ότι “η ελληνική οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης με γρήγορους ρυθμούς, μετασχηματίζεται, διεθνοποιείται και έχει γίνει πόλος έλξης διεθνών επενδυτικών σχημάτων”.

“Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης βρισκόμαστε μπροστά σε ανοδικό πολυετή κύκλο ανάπτυξης”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης ελληνικών και ρωσικών λιμένων.

“Είναι γνωστό ότι η ελληνική ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως”, επεσήμανε. “Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διμερείς ναυτιλιακές μας σχέσεις, παρέχει τη δυνατότητα θαλάσσιας, τακτικής ή μη, διασύνδεσης των δύο χωρών και μέσω επιβατηγών ή οχηματαγωγών πλοίων. Το ενδιαφέρον ελληνικών λιμένων έχει καταγραφεί και διερευνάται η πιθανή συνεργασία και διασύνδεση ελληνικών λιμένων με ρωσικούς, ιδιαίτερα της Νότιας Ρωσίας, γεγονός που θα λειτουργούσε αυξητικά στις εμπορικές και τουριστικές ροές”.

Διευκρίνισε ότι η λειτουργία μιας τέτοιας γραμμής “πρέπει να υπόκειται στην αξιολόγηση της βιωσιμότητάς της εκ μέρους των πιθανώς ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών φορέων”.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα “από γεωστρατηγική άποψη, έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που αντανακλούν στη θέση και την ελκυστικότητα του λιμενικού δυναμικού της”.

“Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις στους λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού, έχουν γίνει και συνεχίζουν εντατικά μεγάλα βήματα στις συνδυασμένες μεταφορές, τις απαιτούμενες τεχνολογίες ανταλλαγής πληροφοριών και ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι προτάσεις νέων, αμοιβαία επωφελών, συνεργασιών είναι ευπρόσδεκτες”.

“Ένα από τα θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και η συνεργασία μεταξύ λιμένων και σε θέματα διαχείρισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας”, κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι «μονομερώς» η αποστολή Αμερικανών στην Ουκρανία

Μακρόν: Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα εάν επιτεθεί στην Ουκρανία

Ευρώπη, Ρωσία, Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ισραήλ: Παραιτείται ο πρόεδρος της εταιρείας NSO που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα