ΑΘΗΝΑ
00:49
|
20.01.2022
Πραγματοποιήθηκαν το πρωί οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την εθνική αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και των αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν το πρωί οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την εθνική αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, στο φασισμό και στο ναζισμό, με κορυφαία συμβολική πράξη την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Δοξολογία εψάλη στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
«Τιμούμε σήμερα την εθνική αντίσταση κατά των στρατευμάτων κατοχής του ναζισμού, του φασισμού, τιμούμε τον Γοργοπόταμο, δίνοντας ένα σήμα, ότι θα αγωνιζομαστε πάντα για την ελευθερία και τη δημοκρατία», δήλωσε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, και προσέθεσε: «Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε εφικτό το ευκταίο. Αυτό το δίδαγμα οφείλουμε να μην το ξεχάσουμε, αντίθετα, να το μετουσιώνουμε σε πράξεις ευθύνης και εθνικής υπερηφάνειας».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης και κατέθεσαν στεφάνι οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Αμανατίδης και Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πάρης Μπίλιας, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλάς, κ.ά. 
Χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αναφερόμενοι στο μήνυμα της επετείου και στην ανάγκη διατήρησης και «διεκδίκησης» της μνήμης απέναντι στη λήθη, ως δίδαγμα και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία διοργάνωσε τις εκδηλώσεις, έχει εκδώσει οδηγίες για γενικό σημαιοστολισμό δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και φωταγώγησή τους, σε ένδειξη απόδοσης της δέουσας τιμής προς την εθνική αντίσταση.

ΠτΔ: Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, υπογράμμισε ότι «Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, που μας υπενθυμίζει ότι η ομοψυχία είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη απέναντι στον κοινό εχθρό».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «Αποτίουμε φόρο τιμής στους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που από την πρώτη ημέρα της Κατοχής αντιστάθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν με αυταπάρνηση στις πόλεις, την ύπαιθρο και τα βουνά της πατρίδας μας για την ελευθερία».

Επισήμανε, επίσης, ότι «Η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, από τις ενωμένες δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων, ενθάρρυνε τον αγώνα του λαού μας, ενίσχυσε τη μαχητικότητα και την αυτοπεποίθησή του και μετουσιώθηκε σε σύμβολο εθνικής ενότητας».

Χρ. Σταϊκούρας για επέτειο Γοργοπόταμου: Η ενωμένη εθνική αντίσταση «μας δίδαξε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι»

«Τιμούμε, ευρύτερα, τους άνδρες και τις γυναίκες που αγωνίστηκαν εκείνα τα χρόνια, με αυταπάρνηση, για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Υποκλινόμαστε στο φρόνημα, στον ηρωισμό, στην αυτοθυσία, στο παράδειγμά τους. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζω προς όλους αυτούς, την αναγνώριση, το σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη όλων μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο χαιρετισμό του, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις για τον πανελλήνιο εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο.

Όπως αναφέρε ο Χ. Σταϊκούρας, «η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί την κορυφαία πράξη της Ελληνικής Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του τότε Άξονα. Αυτή η μεγαλειώδης πράξη είχε αποφασιστική επίδραση στην εξέλιξη και τελικά στην έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού. Η παγκόσμιος Ιστορία έχει καταγράψει ότι ο αγώνας των Ελλήνων, με τις πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες και το υψηλό κόστος σε υλικούς πόρους, επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, την εξέλιξη του πολέμου. Αυτή την αποφασιστική εισφορά των προγόνων μας, εμείς οι Έλληνες, δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί, από κανέναν στην Ευρώπη, στη Δύση, στον Κόσμο. Όπως, δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε τα ιστορικά και νόμιμα δικαιώματά μας. Είναι χρέος μας να καλλιεργήσουμε κουλτούρα μνήμης και διεκδίκησης των δικαίων μας».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η ενωμένη εθνική αντίσταση «μας δίδαξε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, για να φέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα και το λαό, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Μας άφησε ισχυρή παρακαταθήκη. Για όλους μας, η παρακαταθήκη αυτή θα πρέπει να αποτελεί οδηγό και πυξίδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα, που διέρχεται η χώρα και ο κόσμος συνολικά. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως εξωγενείς. Η υγειονομική, γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα της περιόδου είναι τέτοιας έκτασης και έντασης, που επιβάλλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά. Που απαιτεί ασφάλεια, οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, περιβάλλον δικαίου. Που επιτάσσει ρεαλισμό, σύνεση, συναίνεση και πατριωτισμό. Οι -επί σειρά ετών- δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για την πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσοι συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουμε τα κομματικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας. Στην πατρίδα μας, όλοι πρέπει να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε κουλτούρα προσωπικής ευθύνης, εργατικότητας, πολιτικής συνεννόησης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Οφείλουμε, όλοι μας, να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από τις συνεχείς κρίσεις, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να φέρουμε την πατρίδα στη θέση που επιβάλλει η μακραίωνη διακριτή ιστορία της».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πληροφορίες για ρουκέτες από το Λίβανο στο Ισραήλ

Στον Άλμπερτ Μπουρλά το εβραϊκό βραβείο Genesis

Και… εισαγγελική έρευνα σε βάρος του δικηγόρου Αλεξόπουλου

Θύμα απάτης κόστους 10.000 ευρώ έπεσε ηλικιωμένη στα Τρίκαλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα