ΑΘΗΝΑ
12:17
|
16.01.2022
Ανακλήθηκε η πρόσκληση της Πρίτι Πατέλ για τις συνομιλίες στη Γαλλία, μετά τη διαμάχη μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Εμανουέλ Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «ακόμη χειρότερες σκηνές» στη Μάγχη κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποτύχουν να συνεργαστούν για την άμβλυνση της προσφυγικής κρίσης προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, η οποία αποκλείστηκε από τη σύνοδο κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, μετά τη διαμάχη μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. 

Η ίδια μάλιστα υπογράμμισε πως σκοπεύει να πραγματοποιήσει «επείγουσες συνομιλίες» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της αργότερα αυτή την εβδομάδα «για να αποτραπούν περαιτέρω τραγωδίες στη Μάγχη» και χαρακτήρισε τον διάλογο που είχε την Πέμπτη με τον Γάλλο ομόλογό της, Ζεράρ Νταρμανέν, ως «εποικοδομητικό».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα καθώς το σκάφος τους βυθίστηκε στη Μάγχη ενώ κατευθύνονταν προς τη Βρετανία από τη Γαλλία, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να δηλώνει πως προκειται για την μεγαλύτερη μαζική απώλεια ζωών στην περιοχή από το 2014 που ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα. 

Την Παρασκευή, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή που είχε αποστείλει στον Γάλλο Πρόεδρο, προτείνοντας πέντε βήματα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης: κοινές περιπολίες στη Μάγχη, βελτίωση των τεχνολογικών μέσων και χρήση αισθητήρων και ραντάρ, θαλάσσιες περιπολίες στα ύδατα της κάθε χώρας από αξιωματούχους της άλλης χώρας, ισχυρότερη συνεργασία από τις υπηρεσίες πληροφοριών και διαπραγμάτευση για μια πολιτική επιστροφής στη Γαλλία των προσφύγων που φτάνουν στη Βρετανία. 

Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν και κατά τη γαλλική κυβέρνηση αποτέλεσε ένδειξη «διπλού παιχνιδιού» από το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα την ανάκληση της πρόσκλησης της υπουργού Εσωτερικών στην συνάντηση του Καλέ (Calais) στην οποία θα παρευρεθούν υπουργοί από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Βρετανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μόνο της, Οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και να συνεργαστούμε σε μια περίοδο κρίσης» σχολίασε σχετικά η Πρίτι Πατέλ, προσθέτοντας πως «δεν θα αποφύγουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσω να πιέζω για μεγαλύτερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, επειδή μια ενδεχόμενη αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες σκηνές στο παγωμένο νερό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών που ακολουθούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικό_σας_συνάδελφοι

Ατέλειωτο το πάρτι και ανεξάντλητη η φαντασία των χρηστών του Τουίτερ με τα χάσταγκ #δικό_σας_συνάδελφοι και #γ@μιέσ@ι Μητσοτάκη. Αφορμή έδωσε και πάλι ο Χρήστος Δάντης.
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός αξιωματικός σε συμπλοκή του ιορδανικού στρατού με λαθρεμπόρους

Υπόθεση βιασμού 24χρονης, Θεσσαλονίκη «Δεν κάνω πίσω»-Γνωστά ονόματα

Κακόβουλο λογισμικό πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης

Αμετακίνητη η Κεραμέως για το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα