ΑΘΗΝΑ
13:44
|
20.04.2024
Άνδρας ή γυναίκα ο επόμενος πρόεδρος της χώρας; Η αναμέτρηση αναμένεται αμφίρροπη και η επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών εγκυμονεί εντάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσέρχονται στις κάλπες σήμερα οι πολίτες της Ονδούρας για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους σε μια χώρα που μαστίζεται από τη βία συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και τα επίπεδα διαφθοράς έχουν φτάσει μέχρι τα υψηλότερα κρατικά κλιμάκια.

Περίπου 5,2 εκατομμύρια πολίτες συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας, των τριών διορισμένων από τον ίδιο αντιπροέδρων, καθώς και των 128 βουλευτών από το Εθνικό Κογκρέσο και των 20 από το κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής.

Το Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για την Ονδούρα ανέφερε ότι η διεξαγωγή διαφανών και ειρηνικών εκλογών είναι βασικό στοιχείο για την κοινωνική ειρήνη που λαχταρά ο λαός της Ονδούρας. Η οργάνωση επανέλαβε σε ανακοίνωσή της ότι απορρίπτει τις «πράξεις βίας στο εκλογικό πλαίσιο» και προέτρεψε τις αρχές της Ονδούρας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών άμεσα και αμερόληπτα.

Πολλοί νέοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την πατρίδα τους και εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον μεταναστεύοντας κυρίως προς τις ΗΠΑ.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον αριστερό πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια το 2009, την Ονδούρα κυβερνά το Εθνικό Κόμμα (PN, συντηρητική δεξιά) του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, τον οποίο βαραίνουν υποψίες πως εμπλέκεται σε κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών.

Η Σιομάρα Κάστρο,  σύζυγος του πρώην προέδρου Σελάγια, ηγετική μορφή του κόμματος της αριστεράς LIBRE, είναι σύμφωνα δημοσκοπήσεις, το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αλλά το PN, υποψήφιος του οποίου είναι ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Νάσρι Ασφούρα, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

«Έπειτα από μια δωδεκαετία του Εθνικού Κόμματος στην εξουσία, που σημαδεύτηκε από τη γενικευμένη διαφθορά και τη βία των εγκληματιών, η πλειοψηφία των πολιτών της Ονδούρας λέει φτάνει, θέλει αλλαγή», εκτιμά ο Μάικλ Σίφτερ, πρόεδρος του Διαμερικανικού Διαλόγου, και συνεχίζει τονίζοντας πως «ο μηχανισμός του Εθνικού Κόμματος δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ισχυρά συμφέροντα θα κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους προκειμένου να εμποδίσουν την (Σιομάρα) Κάστρο να πάρει τα ηνία της χώρας».

Στα πλαίσια της «αλλαγής» το Εθνικό Κόμμα, PN, ανέβασε τους τόνους της προεκλογικής του εκστρατείας, προσάπτοντας στην επικεφαλής του LIBRE το χαρακτηρισμό  «κομουνίστρια», δαιμονοποιώντας τις προτάσεις της για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης και των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, ζητήματα που συναντούν πολλούς πολέμιους στη μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου ο πληθυσμός μοιράζεται μεταξύ των καθολικών και των ευαγγελικών.

Το κυβερνών κόμμα ΡΝ έχει εξάλλου κατηγορηθεί επανειλημμένα από την αντιπολίτευση πως δεν διστάζει να διαπράξει νοθεία για να κερδίσει εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 2013, ο απερχόμενος πρόεδρος κέρδισε οριακά τη Σιομάρα Κάστρο, προτού προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος μόνο και μόνο για μπορέσει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2017. Εκλέχτηκε ξανά εν μέσω νέων καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία, επικρατώντας του διάσημου τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα, με βίαιες διαδηλώσεις να ξεσπούν στη χώρα.

Εάν στην Ονδούρα ξεσπάσουν νέες ταραχές μετεκλογικά, αυτό θα προκαλέσει δυσφορία στις ΗΠΑ που θέλουν να αποφευχθεί η επανάληψη γεγονότων που ακολούθησαν τις εκλογές του 2017 καθώς και το ενδεχόμενο της αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης, όπως αναφέρει και ο κ. Σίφτερ.

«Εάν η Σιομάρα Κάστρο κερδίσει με μικρή διαφορά, το PN θα το αποδώσει σε νοθεία», προειδοποιεί ο Βίκτορ Μέσα, διευθυντής ΜΚΟ που αγωνίζεται για τον εκδημοκρατισμό της Ονδούρας, και πρώην υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης επί των ημερών του Μανουέλ Σελάγια στην προεδρία, και συμπληρώνει λέγοντας πως «Εάν επικρατήσει ο Νάσρι Ασφούρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αντιπολίτευση δεν θα το αποδεχθεί».

Σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων πολιτών της Ονδούρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει εντείνει την ανέχεια. Η ανεργία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, από το 5,7% το 2019 στο 10,9% το 2020.

«Το σημαντικότερο είναι (η επόμενη ή ο επόμενος πρόεδρος) να φέρει θέσεις εργασίας, παιδεία, βοήθεια στους φτωχούς για να βγουν από την κατάστασή τους, και, ας το ελπίσουμε, όχι ταραχές», λέει ο 37χρονος Ουίλσον Γκαρσία, πλανόδιος έμπορος. «Ελπίζουμε πως οι εκλογές θα είναι ειρηνικές, ότι δεν θα έχουμε προβλήματα, ότι θα είναι όλα διαφανή και ότι όλοι οι υποψήφιοι» θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα, προσθέτει η 65χρονη Ντέλια Φλόρες, και αυτή πλανόδια έμπορος.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις έλαμψαν διά της απουσίας τους σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία καθώς οι υποψήφιοι στρέφονται σε άλλες υποσχέσεις.

Ο Γιάνι Ρόζενταλ, του Φιλελεύθερου Κόμματος (κεντροδεξιά), τρίτος στις δημοσκοπήσεις από τους 13 συνολικά υποψήφιους για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας, εξήγγειλε πως θα δίνει κάθε μήνα σε κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας κουπόνια αξίας 60 δολαρίων. Σκεπτικιστικά λαμβάνεται η δέσμευση αυτή του υποψήφιου που πέρασε τρία χρόνια σε φυλακή των ΗΠΑ μετά την καταδίκη του για ξέπλυμα χρήματος που προερχόταν από τη διακίνηση ναρκωτικών.

«Όποια ή όποιος κι αν κερδίσει, θα αντιμετωπίσει «τεράστιο κατάλογο προκλήσεων, με την πρώτη να είναι η ανοικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας», προειδοποιεί ο κ. Μέσα.

Στην πορεία των δύο τελευταίων ετών, το Κοινοβούλιο διέλυσε την επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς που υποστηριζόταν από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και υιοθέτησε ένα νέο ποινικό κώδικα, που προβλέπει ελαφρύτερες ποινές για πρόσωπα που καταδικάζονται για διαφθορά ή διακίνηση ναρκωτικών, ενέργεια που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός πως πολλά μέλη του Κοινοβουλίου της Ονδούρα  βρίσκονταν στο στόχαστρο ερευνών της επιτροπής που διαλύθηκε.

Διακινητές ναρκωτικών που έχουν συλληφθεί ή εκδοθεί στις ΗΠΑ εμπλέκουν προσωπικά τον πρόεδρο Ερνάντες. Ο αδελφός του,  Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, καταδικάστηκε φέτος από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη διακίνηση 185 τόνων κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ. Στην Ονδούρα «το κράτος βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης, το έχει διαβρώσει το οργανωμένο έγκλημα», αναφέρει ο κ. Μέσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα