ΑΘΗΝΑ
11:44
|
26.04.2024
Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στο Βελιγράδι, εξοργισμένοι με τα σχέδια του κολοσσού Rio Tinto.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας το Σάββατο, εξοργισμένοι με τα σχέδια του κολοσσού Rio Tinto για εξόρυξη λιθίου στη Βαλκανική αυτή χώρα.

Σημαντικά κοιτάσματα λιθίου, βασικό συστατικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βρίσκονται γύρω από τη πόλη Λόζνικα, στα δυτικά της χώρας, όπου η αγγλοαυστραλιανή εταιρεία έχει αρχίσει να αγοράζει γη, αλλά εξακολουθεί να περιμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση για να ξεκινήσει τις εξορύξεις.

Στο Βελιγράδι, διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική γέφυρα της πόλης και μια μεγάλη διασταύρωση για μια ώρα, μετά από συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας που τελικά τους άφησαν να συνεχίσουν τη δράση τους.

«Είμαι εδώ γιατί δεν θέλω να πουλήσουν τη γη των προγόνων μου. Η Σερβία δεν πωλείται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διαδηλωτές, ο 31χρονος μουσικός Μίλαν Μιλοσάβλιεβιτς.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν επίσης δρόμους σε πολλές άλλες σερβικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Νόβι Σαντ στα βόρεια, του κεντρικού Κρακούγιεβακ, του Σάμπακ στα βορειοδυτικά και της δυτικής πόλης Βάλζεβο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι N1.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βελιγράδι και την Κυριακή, με συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο άνδρας ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε εμποδίσει εκσκαφέα να παρασύρει ομάδα διαδηλωτών στην πόλη Σάμπατς , όπως μετέδωσε η τηλεόραση N1.

Η Rio Tinto ανακάλυψε τα αποθέματα λιθίου στην περιοχή το 2006 και σκοπεύει να «επενδύσει» 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο, σύμφωνα με την επικεφαλής της αδεφλής εταιρείας, Rio Sava, που έχει έδρα στη Σερβία.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Euroactive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα