ΑΘΗΝΑ
10:21
|
20.04.2024
Αριθμός ρεκόρ ατόμων απελάθηκε από χώρες της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία για τους ανθρώπους που στέλνονται πίσω στις χώρες τους για να αντιμετωπίσουν την καταστολή ή τον πόλεμο, εγείρει έκθεση της Frontex που διέρρευσε, σύμφωνα με την οποία απελάθηκε αριθμός ρεκόρ ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε έκθεση της προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, η Frontex ανέφερε ότι απέλασε 8.239 υπηκόους τρίτων χωρών τους πρώτους έξι μήνες του 2021, αριθμός ρεκόρ που σηματοδοτεί αύξηση 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν η πανδημία πλήξει τον πλανήτη με τους συνεπαγόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν τις απελάσεις ως ανεξάρτητες χώρες, αλλά η αύξηση των επιχειρήσεων της Frontex δείχνει πως στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον «οργανισμό» αυτόν της ΕΕ, αναζητώντας βοήθεια στη διαχείριση της μετανάστευσης, από τις απελάσεις έως τη φύλαξη των συνόρων.

Η ΜΚΟ για τις πολιτικές ελευθερίες Statewatch, η οποία δημοσιοποίησε την έκθεση που διέρρευσε, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει «καμία βεβαιότητα» πως η Frontex δεν υποστηρίζει επαναπροωθήσεις, δηλαδή αποστολή ανθρώπων πίσω στις χώρες τους καταγωγής τους, για να αντιμετωπίσουν εκεί την καταστολή ή τον πόλεμο. Εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα από τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

Οι άνθρωποι στους οποίους αρνούνται το δικαίωμα στο άσυλο μπορούν να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους, αν και οι κυβερνήσεις κυρίως, πραγματοποιούν απελάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, 491.200 άτομα διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, αλλά μόνο το 29% επεστράφη στη χώρα καταγωγής τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην υπογραφή περισσότερων συμφωνιών επαναπροώθησης με χώρες εκτός ΕΕ, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων στα οποία έχει αρνηθεί το άσυλο και τα οποία επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Το 2020 οι κύριες εθνικότητες των ατόμων που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ ήταν από την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αλβανία, την Ουκρανία και το Πακιστάν.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 61% των ατόμων που συνέλαβε η Frontex επέλεξε να φύγει, ενώ το 39% επαναπροωθήθηκε με τη βία, σύμφωνα με τον οργανισμό. Το συνολικό ποσοστό των αναγκαστικών επιστροφών μειώθηκε, γεγονός που η Frontex απέδωσε σε άτομα που αρνούνταν να υποβληθούν σε εξετάσεις Covid-19 ή να κάνουν εμβόλια για να ματαιώσουν την εντολή απέλασης.

Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσοι εξαναγκάζονται σε επιστροφή θα πρέπει να συνοδεύονται από παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυτό συνέβη μόνο στο 47% των πτήσεων τσάρτερ που διοργάνωσε η Frontex, στο 23% των εθνικά οργανωμένων πτήσεων και στο 73% των από κοινού οργανωμένων πτήσεων. Συνολικά υπήρξε μείωση κατά 7% της παρουσίας παρατηρητών σε όλες τις πτήσεις επιστροφής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, την οποία ο οργανισμός απέδωσε στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς του Covid.

Η Τίνεκ Στρικ, Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε ότι η αύξηση των απελάσεων εγείρει ανησυχίες, επειδή η Frontex λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ελέγχει αν έχουν ακολουθηθεί όλα τα βήματα της διαδικασίας ασύλου. «Η Frontex φαίνεται να υποτιμά την ευθύνη της να διασφαλίζει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται σεβαστά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα