ΑΘΗΝΑ
21:08
|
19.04.2024
Περισσότεροι από 100 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ της πόλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη λήξη της χθεσινής εφημερίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ένας ασθενής διασωληνώθηκε σε κοινό θάλαμο. Το γεγονός δείχνει παραστατικά το αδιέξοδο ενώπιον του οποίου βρίσκεται το σύστημα υγείας στην πόλη αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς περισσότεροι από 100 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ. Το Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έκλεισε εφημερία με 70 εισαγωγές, 42 διασωληνωμένους ασθενείς από τους οποίους οι 14 εκτός ΜΕΘ.

Ενώ οι υγειονομικοί εδώ και εβδομάδες κραυγάζουν για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου υποδομές και προσωπικό του ΕΣΥ να αντέξουν τη φοβερή πίεση που δέχονται, το μόνο που ανακοινώθηκε χθες ήταν ότι το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 βάζει στη μάχη άλλες 25 κλίνες covid. Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» οι 25 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και εκτός ΜΕΘ, σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, βρίσκονταν άλλοι 20 ασθενείς.

Στο ΑΧΕΠΑ γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 17 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Πέντε κλινικές του νοσοκομείου είναι πλέον αποκλειστικά κλινικές covid ενώ η 6η (η ψυχιατρική) υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά.

«Η κατάσταση είναι πολεμική, μόνο η επίταξη του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βοηθήσει», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, την ώρα που στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, το «Παπανικολάου», το σύνολο του χειρουργικού τομέα έστελνε εξώδικο στη διοίκηση για μη επιτρεπτές συνθήκες ασφαλείας, παρά ταύτα 26 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού μεταφέρονταν από τα χειρουργεία στις κλινικές κόβιντ.

Οπως δήλωσε ο παιδοχειρουργός και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Χρήστος Στεφανίδης, για τις λοιπές παθήσεις «φεύγουν περιστατικά από τα επείγοντα και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα» αφού και για σοβαρά περιστατικά προκύπτει και μια εβδομάδα καθυστέρηση.

Το Νοσοκομείο Γεννηματάς μετατρέπεται σιωπηλά σε νοσοκομείο covid, ήδη μεταφέρθηκαν περιστατικά από άλλα νοσοκομεία που είναι γεμάτα και, όπως έγινε γνωστό, θα σταματήσει να δέχεται παθολογικά περιστατικά και να κάνει εφημερίες, ενώ από τις 8 αίθουσες χειρουργείων οι 4 θα μετατραπούν σε ΜΕΘ και στη μία θα γίνονται οι διασωληνώσεις.

Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε κινητοποίηση ζητώντας την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα έξω από τις εγκαταστάσεις του πρώην νοσοκομείου παρουσία δεκάδων πολιτών και τη σύμπραξη της ομάδας Κρουστόφωνο που έδωσαν ρυθμό στη συγκέντρωση.

Οπως θυμίζει το ΚΙΑ «οι περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών. Από το 2013 σταμάτησε η λειτουργία του με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και εδώ και 8 χρόνια παραμένει κλειστό παρ’ όλο που παραχωρήθηκε από το ιταλικό κράτος στο ελληνικό Δημόσιο με το συμβολικό μίσθωμα των 74 ευρώ και τον όρο να λειτουργεί πάντα ως δομή υγείας».

ΠΗΓΗ: EΦ. ΣΥΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα