ΑΘΗΝΑ
21:46
|
18.01.2022
Οι ADF, είναι υπεύθυνες για περίπου 6.000 νεκρούς αμάχους από το 2013.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατεύματα της Ουγκάντας πέρασαν σήμερα τα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του, σύμφωνα με πηγές, σε μια κοινή επιχείρηση των δύο χωρών εναντίον της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής ADF (Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις), που ξεκίνησε με επιθέσεις πυροβολικού και αεροπορίς.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια πηγή του ΟΗΕ και ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μεγάλος αριθμός στρατιωτών της Ουγκάντα, πέρασε στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον συνοριακό σταθμό Νομπίλι στα ανατολικά της χώρας που μαστίζεται από συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκεται η ένοπλη ομάδα ADF.

«Πρόκειται για μια φάλαγγα πολύ καλά οπλισμένων στρατευμάτων που κινείται πεζή, ακολουθούμενη από τεθωρακισμένα οχήματα» ανέφεραν οι ανώνυμες πηγές. Βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει, επίσης, στρατιώτες να προελαύνουν, οι στολές των οποίων φέρουν τη σημαία της Ουγκάντα.

«Η στοχευμένη και συντονισμένη δράση με τον στρατό της Ουγκάντα ξεκίνησε σήμερα με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων των τρομοκρατικών ADF στη ΛΔΚ», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κονγκό και υπουργός Επικοινωνιών Πατρίκ Μουγιάγια.

Οι ADF, είναι υπεύθυνες για περίπου 6.000 νεκρούς αμάχους από το 2013, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία του Κονγκό, ενώ έγκυρες πηγές τους χρεώνουν 1.200 θανάτους μόνο στην επαρχία Μπένι από το 2017.

Οι ρίζες της ένοπλης αυτής ομάδας παραπέμπουν σε ισλαμιστές που αντιτίθενται στον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσέβενι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1995 και εξελίχθηκαν στην πιο θανατηφόρα από τις παράνομες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή.

Από τον Απρίλιο του 2019, επιθέσεις της ADF έχουν αναληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο περιγράφει την ομάδα ως παρακλάδι του στην Κεντρική Αφρική.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» η κρίση στην Ουκρανία λέει η Ψάκι

«Πράσινο φως» για την ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Τζανακόπουλος: Όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο

Σομαλία: Η Αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μογκαντίσου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα