ΑΘΗΝΑ
16:14
|
23.04.2024
Η 51χρονη πρώην διευθύντρια σχολείου και νομικός, διορίστηκε αρμόδια για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ενέταξε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα διεμφυλικό άτομο στα υπουργικά στελέχη της διορίζοντας τη Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ στη θέση της υπουργού αρμόδιας για τα σχολεία. Η 51χρονη πρώην διευθύντρια σχολείου και νομικός διορίστηκε και έλαβε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο από την Μαγκνταλένα Άντερσον, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη σκανδιναβική χώρα.

Να σημειωθεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα της Σουηδίας απαρτίζεται από 12 γυναίκες και 11 άνδρες.

Το 2015 η Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ κυκλοφόρησε το βιβλίο «Will You Like Me Now?» όπου καταγράφει την ιστορία της: πώς γεννήθηκε με ανδρικό σώμα και υποβλήθηκε σε χειρουργείο φυλομετάβασης. Το 2018 σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Icakuriren» η Κίλμπλομ είχε μιλήσει για το πώς κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι γεννήθηκε σε λάθος σώμα.

«Ήταν μια κοριτσίστικη φωνή μέσα μου. Μάλλον δεν ήμουν πάνω από τριών ετών όταν μου έγινε ξεκάθαρο ότι είχε γίνει λάθος. Υπάρχουν φωτογραφίες μου όπου ως παιδί στέκομαι γυμνή με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια της μητέρας μου και ένα ροζ σουτιέν», είχε πει. «Το να ζει κανείς σε ένα σώμα που δεν είναι δικό του σημαίνει ότι αποστασιοποιείται από αυτό. Το να είσαι γυμνός μπροστά σε άλλους είναι τρομερό. Φανταστείτε να κάνετε ντους σε λάθος αποδυτήρια για δώδεκα χρόνια. Στάθηκα εκεί με το speedo μαγιό μου και λαχταρούσα ένα μαγιό με μεγάλα πουά», συμπληρώνει στο ίδιο άρθρο στο «Icakuriren».

Ολοκλήρωσε τη διαδικασία της επέμβασης και αλλαγής φύλου στην ηλικία των 25 ετών μετά από πέντε χρόνια επεμβάσεων και θεραπειών. «Η ζωή για μένα πριν από τα 25 απλά δεν υπήρχε», έχει δηλώσει η πρώτη τρανς υπουργός της Σουηδίας.

Η Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ είναι διαζευγμένη μητέρα δύο υιοθετημένων παιδιών. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τα δημοτικά και τα δευτεροβάθμια σχολεία, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Έκστρομ είναι αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δήωσε ότι στόχος είναι η αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος με την έμφαση να δίνεται στον ίδιο τον μαθητή. Ωστόσο, η θητεία της Κίλμπλομ αναμένεται βραχύβια καθώς η Σουηδία αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο 2020, η ευρωβουλευτής Πέτρα Ντε Σούτερ είχε διοριστεί αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Είναι η πρώτη δηλωμένη διεμφυλική που κατάλαβε υπουργική θέση στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα