ΑΘΗΝΑ
07:17
|
26.01.2022
Πάνω από το ένα τέταρτο των ειδών πτηνών στη Βρετανία είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο εξαφάνισης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από το ένα τέταρτο των ειδών πτηνών στη Βρετανία είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο εξαφάνισης, με τους πληθυσμούς να έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα ομάδας ειδικών στην ορνιθολογία και τη διατήρηση της άγριας ζωής. 

Συγκεκριμένα, στην «κόκκινη λίστα» έχουν μπει τα 70 από τα 245 είδη πτηνών που κατοικούν ή εμφανίζονται εποχιακά στη Βρετανία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αυξημένη μέριμνα προστασίας προκειμένου να αποφύγουν τον αφανισμό τους. Ο αριθμός ειδών υπό εξαφάνιση της κόκκινης λίστας είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνη που καταρτίστηκε σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, το 1996. Ο διπλασιασμός του αριθμού αυτού έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Συγκριτικά με την τελευταία λίστα του 2015, έχουν προστεθεί άλλα τρία είδη πτηνών και 11 πτηνά των κατηγοριών αυτών στην κόκκινη λίστα, ενώ έξι μετακινήθηκαν από το κόκκινο στο πορτοκαλί, ενώ δύο δεν δεν καταγράφονται πλέον.

Η έρευνα έρχεται μετά την κοινή έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου από τη Βασιλική Κοινότητα για την Προστασία των Πτηνών (RSPB), τη BirdLife International και τη Τσέχικη Κοινότητα για την Ορνιθολογία, η οποία έδειξε ότι περίπου 600 εκατομμύρια πουλιά έχουν εξαφανιστεί από την Ευρώπη και τη Βρετανία τα τελευταία 40 χρόνια (από το 1980). Η έκθεση προσθέτει ότι για σημαντικό αριθμό των εξαφανίσεων αυτών οφείλονται οι μαζικές μειώσεις των πληθυσμών των πιο κοινών και πολυπληθών πουλιών.

Η σημαντικότερη πτώση σε είδος πτηνού συναντάται στον πληθυσμό των «οικιακών» σπουργιτιών που έχει καταγράψει μείωση κατά 247 εκατομμύρια. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια του 50% του συγκεκριμένου πληθυσμού από το 1980.

Πηγές: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις της Aegean και της Olympic Air για αύριο

Πώς μπορούν να παραλάβουν οι οδηγοί τα οχήματα που ξέμειναν στην Αττική Οδό

Πού παρατείνονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Μαδαγασκάρη και Μοζαμβίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα