ΑΘΗΝΑ
05:43
|
18.05.2024
Το 39% των ερωτηθέντων περιέγραψε τη χώρα ως «προβληματική δημοκρατία» και το 13% ως «αποτυχημένη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από τους μισούς νέους Αμερικανούς, 18 έως 29 ετών, πιστεύουν ότι η δημοκρατία στη χώρα τους έχει αποτύχει ή βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί πιθανό ακόμα και το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα πανεθνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ στις αρχές του περασμένου μήνα, σε δείγμα 2.100 νεαρών Αμερικανών.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Μόνο ένα 7% των νεαρών Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα του είναι μια υγιής δημοκρατία, ενώ ένα ποσοστό 27% την περιγράφει ως «σχετικά λειτουργική». Το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει χάσει, ή χάνει, την πίστη τους στο αμερικανικό δημοκρατικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων περιέγραψε τη χώρα ως «προβληματική δημοκρατία» και το 13% ως «αποτυχημένη».

Πτωτικά εμφανίζονται και τα ποσοστά αποδοχής της πολιτικής Μπάιντεν, καθώς μόνο το 46% δήλωσε πως επιδοκιμάζει την πολιτική του, ενώ πριν έξι μήνες το ποσοστό αυτό ανέρχονταν σε 59%. Συγκεκριμένα οι νεαροί Αμερικανοί εμφανίζονται να εγκρίνουν τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης κατά 51% σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά 48% στον τομέα της εκπαίδευσης και κατά 38% όσον αφορά στην οικονομία.

Παρότι οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν στην δημοσκόπηση, τη μεγαλύτερη πίστη στη χώρα τους, μόνο το 11% εξ αυτών περιγράφει τις ΗΠΑ ως «υγιή δημοκρατία». Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών το 70% δήλωσε ότι έχει αρνητική άποψη για την κατάσταση της χώρας.

Στα πιο εντυπωσιακά ίσως ευρήματα της δημοσκόπησης, το 35% των νέων Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι βλέπουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι πιθανό να δουν ακόμα και την απόσχιση μιας πολιτείας των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά μεταξύ των ενηλίκων Αμερικανών, μάλλον δεν είναι και πολύ καλύτερα, καθώς και σε δημοσκόπηση του CNN τον Σεπτέμβριο, το 56% των Αμερικανών κάθε ηλικίας, δήλωσε ότι η δημοκρατία της χώρας δέχεται επίθεση, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 75% μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Με πληροφορίες από Russia Today, WHDH TV 7

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα