ΑΘΗΝΑ
16:21
|
26.04.2024
Η Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αυξάνουν τη στρατιωτική τους δύναμη, μεταφέροντας βαρύ εξοπλισμό και προσωπικό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία έχει πλέον αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιώτες και μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε σήμερα το πρωί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η διπλωματική εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αυξάνουν τη στρατιωτική τους δύναμη, μεταφέροντας βαρύ εξοπλισμό και προσωπικό».

«Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο αριθμός των στρατευμάτων στη ζώνη σύγκρουσης φτάνει ήδη τα 125.000 άτομα και αυτό, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το ήμισυ της συνολικής σύνθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», είπε.

Η Ζαχάροβα καταδίκασε επίσης την πρόσφατη κίνηση του Πρόεδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την υποβολή νομοσχεδίου στο εθνικό κοινοβούλιο που θα επιτρέπει πλέον σε μονάδες από ξένες ένοπλες δυνάμεις να εισέλθουν στη χώρα ως μέρος πολυεθνικών ασκήσεων από το νέο έτος.

Για τη Μόσχα, μια τέτοια κίνηση έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη συμφωνία του Μινσκ, η οποία υπογράφηκε το 2014 σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των στρατευμάτων που πρόσκεινται στις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται εν μέσω ανησυχιών από το Κρεμλίνο σχετικά με την υποτιθέμενη ανάπτυξη αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων στην περιοχή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Μόσχα επιμένει ότι, για να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ, το Κίεβο θα πρέπει να έρθει σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των αποσχισμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι αρνήθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, επιμένοντας ότι οι μαχητές της ανατολικής Ουκρανίας υποστηρίζονται από τη Ρωσία και καλώντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθεί μαζί του στην περιοχή.

Η σύγκρουση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας ξεκίνησε μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν του 2014, και την ανάδειξη στην εξουσία ακροδεξιών/ναζιστικών πολιτικών δυνάμεων, με τις δύο  ρωσόφωνες επαρχίες του Ντονμπάς να ανακοινώνουν ότι δεν θα αναγνωρίζουν πλέον την εξουσία του Κιέβου.

Ωστόσο, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία τις αναγνωρίζουν επίσημα, και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει δημόσια ότι πρέπει να βρεθεί μια ειρηνική διευθέτηση για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα