ΑΘΗΝΑ
07:38
|
26.01.2022
Oι νέες μολύνσεις και οι θάνατοι από τον ιό HIV μπορεί να αυξηθούν καθώς η πανδημία της Covid-19 διατάραξε τα προληπτικά μέτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Oι νέες μολύνσεις και οι θάνατοι από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS μπορεί να αυξηθούν καθώς η πανδημία της Covid-19 διατάραξε τα προληπτικά μέτρα, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS Ουίνι Μπιανγίμα σε συνέντευξη που μεταδίδεται σήμερα στη διάσκεψη Reuters Next.

«Λιγότεροι άνθρωποι επέλεξαν να υποβληθούν σε τεστ και μερικοί εγκατέλειψαν τη θεραπεία λόγω μεγάλης αναμονής στις κλινικές ή άλλων μέτρων δημόσιας ασφάλειας που εμπόδισαν την πρόσβαση σε προληπτικά μέτρα, επισήμανε η Μπιανμίγια.

Σημείωσε δε πως ο εθνικισμός των εμβολίων, όπου πλούσιες χώρες αγοράζουν εμβόλια και φτωχές αφήνονται να περιμένουν, ήταν «ένα από τα πιο θλιβερά σημεία του πού βρισκόμαστε».

Η Μπιανγίμα είπε πως η έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους να μολυνθούν με τον SARS-CoV-2 , τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά εάν μολυνθούν, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Την ώρα που οι πλούσιες χώρες συσσώρευσαν εμβόλια, λίγο πάνω από το 7% του πληθυσμού της Αφρικής μόλις είχε εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το πρόγραμμα Our World in Data στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως το γεγονός αυτό μπορεί να ήταν ένας παράγοντας για την εμφάνιση της «Όμικρον», της νέας παραλλαγής που ανακαλύφθηκε πρώτα στη νότια περιοχή της αφρικανικής ηπείρου και έχει προκαλέσει συναγερμό καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα υφιστάμενα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

«Δεν είναι σύμπτωση για τους περισσότερους από εμάς ότι εμφανίστηκε στην υποσαχάρια Αφρική, όπου υπάρχουν πολλές υποδιαγνωσμένες μολύνσεις με τον ιό HIV, ή άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι με HIV», δήλωσε ο Τζον Μουρ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι δεν μπορούν να απομακρύνουν τη μόλυνση τόσο γρήγορα όσο εκείνοι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές: Reuters, NBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προετοιμασίες στην Πάτρα για τη μεγάλη πορεία στην Αθήνα το Σάββατο

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Πάτρα

Έρευνες για τον εντοπισμό κτηνοτρόφου στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις της Aegean και της Olympic Air για αύριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα