ΑΘΗΝΑ
11:07
|
23.04.2024
Δεν απολογείται για τα κέρδη της εταιρείας και αρκείται να δηλώσει πως «το ουσιαστικό είναι ότι σώθηκαν εκατομμύρια ζωές»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θα πρέπει πιθανότατα να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο και για πολλά ακόμα χρόνια κατά του κορονοϊού, προκειμένου να διατηρηθεί ένα «πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της Pfizer, Άλφρεντ Μπουρλά.

Ο Δρ. Μπουρλά, μίλησε στο Βρετανικό Δίκτυο, πριν την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» και πριν γίνει γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά 54 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων Pfizer-BioNTech και 60 εκατομμυρίων δόσεων Moderna για το 2022 και το 2023, που προβλέπουν και την πρόσβαση σε τροποποιημένα εμβόλια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες μεταλλάξεις.

Όπως ανέφερε ο Δρ Μπουρλά, η Pfizer είχε ήδη παρασκευάσει επικαιροποιημένα εμβόλια ως απάντηση στις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, τα οποία προς το παρόν δεν κρίθηκαν απαραίτητα. Η εταιρεία επεξεργάζεται τώρα ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο ως απάντηση στην «Όμικρον», το οποίο θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 100 ημέρες.

Τα εμβόλια βοήθησαν στη σωτηρία εκατομμυρίων ζωών κατά τη διάρκεια της πανδημίας δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer, και τόνισε ότι «χωρίς αυτά θα απειλούνταν τα θεμέλια της ανθρώπινης κοινωνίας».

Μέχρι το τέλος του έτους η Pfizer αναμένει να έχει παραδώσει τρία δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ενώ για το επόμενο έτος προγραμματίζονται τέσσερα δισεκατομμύρια. Υπήρξε, στην αρχή της πανδημίας, ένας παγκόσμιος αγώνας δρόμου για την προστασία των ανθρώπων, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, αλλά το 2022, οι χώρες θα έχουν «όσες δόσεις χρειάζονται».

Πολλοί θεωρούν ανήθικα τα χρήματα που κερδίζουν η Pfizer, η BioNTech και η Moderna από την πανδημία. Είναι γεγονός πως η Pfizer, συγκεκριμένα, θα αποκομίσει τουλάχιστον 35 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου Covid φέτος και είδε την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται, την ίδια στιγμή που ενώ στον δυτικό κόσμο οι εμβολιασμοί προχωρούν, στην Αφρική η κατάσταση είναι δραματική.

Ο Δρ Μπουρλά δεν απολογείται για τα κέρδη της εταιρείας και αρκείται να δηλώσει πως «το ουσιαστικό είναι ότι σώθηκαν εκατομμύρια ζωές» και ότι με τους εμβολιασμούς η  παγκόσμια οικονομία γλίτωσε από ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρνείται δε τις κατηγορίες για κερδοσκοπία υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο κοστίζει «όσο ένα γεύμα στο πόδι σε κάποιο take away» για τις πλούσιες χώρες, ενώ στις φτωχότερες πωλείται χωρίς κέρδος. Δέχθηκε πάντως ότι πλούσιες χώρες όπως η Βρετανία έκαναν παραγγελίες νωρίς και η διαθεσιμότητα ήταν στην αρχή περιορισμένη.

Το εμβόλιο της Pfizer, που πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C, ήταν δύσκολο να αναπτυχθεί σε χώρες με περιορισμένες υπηρεσίες υγείας, αλλά μέσα στον επόμενο μήνα, η Pfizer υποστηρίζει ότι θα κυκλοφορήσει μια νέα σύνθεση του εμβολίου που μπορεί να αποθηκευτεί για τρεις μήνες σε ψυγείο, κάτι που, όπως είπε ο Δρ Μπουρλά, θα κάνει «τεράστια διαφορά» για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Με πληροφορίες απο BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα