ΑΘΗΝΑ
17:05
|
19.04.2024
Πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη. Διευκρινίσεις από Θάνο Πλεύρη και Θεοκλή Ζαούτη του ΕΟΔΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ήταν ζήτημα χρόνου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης διευκρίνισε ότι ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο βγήκε αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test που προέκυψε θετικό στις 29 Νοεμβρίου.

Ο μοριακός έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. Ακόμη, τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ολοκληρωθεί και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Έως τώρα όλες οι επαφές του είναι αρνητικές στον κορονοϊό. Ο «πρώτος» ασθενής με την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα  παραμένει σε καραντίνα και εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η εν λόγω παραλλαγή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρoκαλεί ήπια νόσηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-MΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα