ΑΘΗΝΑ
09:44
|
26.04.2024
Το Ουρκανικό, η διένεξη Αρμενίας - Αζερμπαιτζάν και η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής, στην ατζέντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία του δεύτερου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τα θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση, ήταν η Ουκρανία, η διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και το ενεργειακό.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για την «καταστροφική» όπως τη χαρακτήρισε επιμονή του Κιέβου που «αποσκοπεί στην καθυστέρηση των συμφωνιών του Μινσκ». Αυτό αποδεικνύεται από τις προκλήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή και τη χρήση επιθετικών UAV Bayraktar, φέρεται να υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε ότι «είναι απαραίτητο το Κίεβο να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια χρήσης βίας εναντίον του Ντονμπάς».

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Ερντογάν για τα αποτελέσματα της συνάντησής του στο Σότσι με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

Το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι «είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα του Μπακού και του Ερεβάν να συνεργαστούν στο πλαίσιο της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών». Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο χώρες έδειξαν προθυμία να επιλύσουν πρακτικά ζητήματα για την αποκατάσταση των εμπορικών, οικονομικών και μεταφορικών δεσμών.

«Εξαίροντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών, μεταξύ άλλων με τη χρήση των δυνατοτήτων του ρωσοτουρκικού κέντρου για την παρακολούθηση της εκεχειρίας και όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη ζώνη των συγκρούσεων», προσθέτει το Κρεμλίνο.

Τέλος οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας και συμφώνησαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, να δώσουν εντολή για εντατικοποίηση των προετοιμασιών για το επόμενο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους»

Με πληροφορίες από Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα