ΑΘΗΝΑ
13:29
|
11.08.2022
Επιστολή από την Ομάδα Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου & των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, με αναφορά στην Ολλανδή δημοσιογράφο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ζήτημα των πρόσφατων υποθέσεων «Στρατηγικών αγωγών κατά της συμμετοχής του κοινού» (SLAPPs) αλλά και τις καταγγελίες για κρατική παρακολούθηση δημοσιογράφων αναδεικνύει με επιστολή της προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Sopfie in’t Veld, πρόεδρος της Ομάδας Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην επιστολή αναφέρονται όλα τα πρόσφατα ζητήματα που αφορούν την Ελευθερία του Τύπου ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της ελευθερίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην περίπτωση της  Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμπορ Μπέγκελ, που μετά τη στοχοποίησή της αναγκάστηκε να φύγει προσωρινά από την Ελλάδα, ως ένα ανησυχητικό παράδειγμα των απειλών που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι ενώ κάνουν τη δουλειά τους.  

Παράλληλα εκφράζεται ο προβληματισμός για περιπτώσεις SLAPPs, όπως κατά του Alterthess για δημοσίευμα του σχετικά με ποινική καταδίκη στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση των υδάτων.

Έντονη είναι η ανησυχία και για την καταγγελία περί κρατικής παρακολούθησης του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη και του ερευνητικού μέσου Solomon για ρεπορτάζ του σχετικά με το προσφυγικό, καθώς σύμφωνα με την Ομάδα Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου η παρακολούθηση της επικοινωνίας και των πηγών των δημοσιογράφων αποτελεί απειλή για την ανεξαρτησία τους,

Ο Πρωθυπουργός όπως και ο Υπουργός Δικαιοσύνης ερωτώνται για τις ενέργειες στις οποίους θα προχωρήσουν για να διασφαλιστεί η προσωπική ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη επιτήρηση που απειλεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία της ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή αυτή έρχεται ως συνέχεια της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου επισημαίνεται η εντεινόμενη χρήση της αντιδημοκρατικής πρακτικής των SLAPPs κατά δημοσιογράφων και κατά εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πηγή: alterthess.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους δεκάδες αγνοούμενους πρόσφυγες στη Ρόδο

Πρόσφυγες πετάχτηκαν στη θάλασσα με χειροπέδες και πνίγηκαν στη Χίο

Φωτιά στο όρος Αιγάλεω στον Κορυδαλλό

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σιέρα Λεόνε μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα