ΑΘΗΝΑ
07:42
|
26.04.2024
Για πρώτη φορά δεν λαμβάνεται υπόψη ο Ποινικός Κώδικας που αναφέρει ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Σεπτέμβριο του 2027 θεμελιώνει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, κρατώντας την πόρτα της φυλακής κλειστή για το καταδικασμένο μέλος της «17 Νοέμβρη».

Με βούλευμά του το Συμβούλιο, ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς αποφαίνεται ότι η αίτηση του Δ. Κουφοντίνα για αποφυλάκιση που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ όρον απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ., πρέπει να απορριφθεί. Έτσι, για πρώτη φορά δεν λαμβάνεται υπόψη ο Ποινικός Κώδικας που αναφέρει ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής). Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την περίπτωση Κουφοντίνα, δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή το πολύ 19 χρόνια έκτισης ποινής.

Ωστόσο, η εισαγγελέας και το δικαστικό συμβούλιο ανατρέπουν το παραπάνω δεδομένο, κρίνοντας ότι ο Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως ο Δημ. Κουφοντίνας. Η άποψη αυτή αποφαίνεται (όπως καταγράφεται στο βούλευμα) ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς του Κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια.

Πηγές: Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα