Παρέμβαση στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ πραγματοποίησε σήμερα ο «Ρουβίκωνας» για το πρόσφατο δυστύχημα με θύμα έναν 41χρονο εργάτη, που πήδηξε από το μηχάνημα λείανσης γραμμών του ΗΣΑΠ, το οποίο έτρεχε χωρίς φρένα λόγω βλάβης, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι μία νύχτα πριν ένας ακόμα συρμός λείανσης είχε ακινητοποιηθεί από βλάβη, χωρίς όμως η εταιρεία να λάβει κάποια εμφανή μέτρα.
Τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας έβαψαν με μπογιές τοίχους του κτιρίου πέταξαν τρικάκια που έγραφαν: «Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία. Μετράτε κέρδη, μετράμε νεκρούς».
Σε ανακοίνωσή της η αντιεξουσιαστική ομάδα επισημαίνει πως «η Γερμανική Schweerbau είναι η ανάδοχος εταιρία που ανέλαβε το έργο συντήρησης των σιδηροτροχιών των γραμμών 1, 2, 3 και τραμ στα μέσα σταθερής τροχιάς για λογαριασμό της ΣΤΑΣΥ. Το μηχάνημα λείανσης που έμεινε χωρίς φρένα ανήκει στην εν λόγω εταιρεία η οποία είναι υποτίθεται υπεύθυνη για τον έλεγχο και την σωστή συντήρηση του. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι ούτε η τελευταία».
«Μάθαμε από καταγγελία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες ότι η ίδια μηχανή είχε εκτροχιαστεί λίγους μήνες πριν. Συγκεκριμένα δια στόματος Σ. Ρεβύθη, προέδρου των εργαζομένων του ΗΣΑΠ, είχε σημειωθεί ξανά εκτροχιασμός στις 22 Αυγούστου στον σταθμό Βικτώρια του ηλεκτρικού κάτι που είχε σκοπίμως αποσιωπηθεί από τη ΣΤΑΣΥ. Μάθαμε ότι μία ημέρα πριν από τον θάνατο του Πέτρου Γιάμαλη ένας ακόμα συρμός λείανσης ακινητοποιήθηκε από βλάβη. Με λίγα λόγια τα μηχανήματα της εργολαβικής εταιρείας δεν ελέγχονταν, με αποτέλεσμα σοβαρά κενά στην ασφάλεια και τη συντήρηση τους, όλα γνωστά στη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ η οποία δεν είχε λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο –ως όφειλε- για την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων που δούλευαν στις εργασίες» προσθέτει ο «Ρουβίκωνας».
«Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν εγκληματική ευθύνη έχοντας στρώσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την παράδοσή τους σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Για την κοινωνία, αγαθά όπως είναι οι συγκοινωνίες, το νερό και το ρεύμα είναι και θα έπρεπε να παραμείνουν αδιαπραγμάτευτα δημόσια. Για τα κράτη και το κεφάλαιο είναι εμπορεύματα προς «αξιοποίηση», είναι προνομιακό πεδίο για ξεπούλημα και κερδοφορία» σημειώνει μεταξύ άλλων η συλλογικότητα.