ΑΘΗΝΑ
19:35
|
18.04.2024
Τα σημεία-κλειδιά της πρώτης εβδομάδας της δίκης της Γκισλέιν Μάξγουελ, που κατηγορείται για διακίνηση ανηλίκων με σκοπό την παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών στον Τζέφρι Έπσταϊν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια επισκόπηση της πρώτης εβδομάδας της δίκης της Γκισλέιν Μάξγουελ (Ghislaine Maxwell), η οποία κατηγορείται για διακίνηση ανηλίκων με σκοπό την παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών στον επιχειρηματία Τζέφρι Έπσταϊν έδωσε στη δημοσιότητα το Associated Press, επιχειρώντας να συνοψίσει τα τεκταινόμενα των δικασίμων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε πέντε εβδομάδες.

Το πρώτο από τα τέσσερα βασικά πρόσωπα κατηγορίας, μια 40χρονη γυναίκα που παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο «Τζέιν», κατέθεσε ότι η Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, τους οποίους γνώρισε σε ηλικία 14 ετών το 1994, την περιποιήθηκαν πηγαίνοντάς την για ψώνια, ενώ στη συνέχεια προσκάλεσαν την ίδια και την μητέρα της στην έπαυλη του επιχειρηματία στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. 

Στη συνέχεια, ωστόσο, η διήγηση αποκτά ανατριχιαστική τροπή, καθώς η «Τζέιν» κατέθεσε πως η Μάξγουελ και ο Έπσταϊν την παρέσυραν σύντομα σε ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή, με τη Βρετανίδα, η οποία φέρεται να ήταν ερωμένη του και στη συνέχεια συνεργός και υπάλληλός του, να χαρακτηριζει την κακοποίηση που η μάρτυρας είπε πως τη σημάδεψε για όλη της τη ζωή ως «τίποτα σπουδαίο», παροτρύνοντας την ανήλικη να προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις με τον Έπσταϊν.

«Φοβήθηκα. Ντρεπόμουν, ντρεπόμουν. Δεν ήθελα να μάθει κανείς τίποτα από αυτά για μένα» απάντησε σύμφωνα με το δημοσίευμα του AP η Τζέιν όταν της ζητήθηκε να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους άργησε να εμφανιστεί. 

Σημειώνεται πως κατά το AP οι εισαγγελείς στοχεύουν να αποδείξουν την ύπαρξη ενός μοτίβου που ο Έπσταϊν και η Μάξγουελ ακολουθούσαν συστηματικά κατά την προσέγγιση κοριτσιών και νεαρών γυναικών, με την Μάξγουελ να δημιουργεί «μια κουλτούρα σιωπής» για να καλύψει τα εγκλήματα της ίδιας και του Έπσταϊν. Το παραπάνω μάλιστα φέρεται να τεκμηριώνεται με ένα φυλλάδιο 58 σελίδων στο οποίο αναγράφονταν οι κανόνες για τους εργαζόμενους της έπαυλης. 

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Έπσταϊν φέρεται να είχε διατάξει την κατασκευή ενός απομονωμένου χώρου για το προσωπικό του σπιτιού, ο οποίος περιβαλλόταν από έναν ψηλό τοίχο, εμποδίζοντας κάθε οπτική πρόσβαση στο κυρίως τμήμα του σπιτιού. Ο πρώην οικονόμος του σπιτιού, Χουάν Αλέσι, κατέθεσε ότι θεωρούσε το μέτρο προστασίας της ιδιωτικής ζωής ως «ένα είδος προειδοποίησης ότι υποτίθεται ότι ήμουν τυφλός, κουφός και άλαλος, για να μην πω τίποτα για τη ζωή τους». Ο ίδιος μάλιστα θυμήθηκε πως είχε δει την Τζέιν επανειλημμένως στο σπίτι και πως είχε μάλιστα παρατηρήσει πως έμοιαζε με ανήλικη. Υποστήριξε, ωστόσο, πως δεν την είδε ποτέ να μπαίνει στην κύρια κρεβατοκάμαρα με τον Έπσταϊν, και πως δεν είχε παρατηρήσει οτιδήποτε άλλο που θα υποδείκνυε την τέλεση σεξουαλικών εγκλημάτων στον χώρο εργασίας του. 

«Μακάρι να είχε συμβεί γιατί θα είχα κάνει κάτι», ανέφερε ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε έφτασε σε εκείνον οποιαδήποτε αναφορά για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, η εισαγγελία παρέθεσε σύμφωνα με το δημοσίευμα του AP  ένα πράσινο τραπέζι μασάζ από το σπίτι του Έπσταϊν προκειμένου να επιβεβαιώσει τη μαρτυρία της κατήγορου ότι τα μασάζ χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τις σεξουαλικές συναντήσεις.

Σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν τα επιχειρήματα της Τζέιν βάλλοντας την προσωπικότητα της ίδιας και των τριών ακόμη μαρτύρων κατηγορίας που πρόκειται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο πριν από το τέλος του μήνα, οι δικηγόροι της Μάξγουελ επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις αναφορές περί κακοποίησης ως αναξιόπιστες, υπονοώντας ότι οι μάρτυρες έχουν «λανθασμένες» αναμνήσεις και ότι έχουν καταστεί θύματα χειραγώγησης των δικηγόρων τους, οι οποίοι, όπως υποστήριξαν ενθαρρύνουν τα θύματα να οδηγήσουν την Μάξγουελ στο εδώλιο αντί του Έπσταϊν μετά τον θάνατο του τελευταίου. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας εκ των συνηγόρων της Μάξγουελ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «η Τζέιν» ενδεχομένως χρησιμοποίησε τις υποκριτικές της ικανότητες προκειμένου να εξωραΐσει τη μαρτυρία της», αναφερόμενος σε ορισμένους από τους ρόλους που έχει υποδυθεί η μάρτυρας κατηγορίας τα τελευταία χρόνια, ενώ έκανε λόγο και για το «υπόβαθρό της» το οποίο υποστήριξε ότι την καθιστά «ικανή να αποδίδει μελοδραματικά και συναισθηματικά διαπροσωπικές καταστάσεις».

«Ελπίζω όχι μελοδραματικά. Απλά δραματικά», φέρεται να αντέτεινε η ίδια. 

Τρεις ακόμη βασικοί μάρτυρες κατηγορίας πρόκειται να καταθέσουν εναντίον της Μάξγουελ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πότε αυτό θα συμβεί, με τους εισαγγελείς να μην αποκαλύπτουν τη σειρά εμφάνισης των μαρτύρων τους ενώπιον του δικαστηρίου.

Σὐμφωνα ωστόσο με στοιχεία που διέρρευσαν μέσω των συνηγόρων της Μάξγουελ, πρόκειται για μία ψυχοθεραπεύτρια που γνώρισε τον Έπσταϊν στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 16 ετών και αργότερα επισκέφτηκε το ράντσο του στο Νέο Μεξικό, ένα πρώην μοντέλο από τη Βρετανία που κάποτε έβγαινε με έναν από τους φίλους της Μάξγουελ και για κάποιο ακόμη πρόσωπο που κατά την υπεράσπιση συνέστησε τον Έπσταϊν σε άλλα θύματα που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Κατά το δημοσίευμα του AP, η εισαγγελία σχεδιάζει να παρουσιάσει πλήθος ενοχοποιητικών αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ημερολόγια πτήσεων των ιδιωτικών αεροπλάνων του Έπσταϊν, τα οποία υποστηρίζεται ότι επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της Μάξγουελ στα ταξίδια του Έπσταϊν και των μέχρι στιγμής φερόμενων θυμάτων, καθώς και αρχεία της μεταφορικής FedEx που επιβεβαιώνουν ότι ο Έπσταϊν έστειλε δώρο σε ένα θύμα όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα