ΑΘΗΝΑ
07:22
|
27.04.2024
Τα κατοικίδια και τα άγρια είδη δεν θα θεωρούνται πλέον ως «αντικείμενα» στον ισπανικό Αστικό Κώδικα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ζώα στην Ισπανία δεν θα θεωρούνται πλέον «αντικείμενα» στα μάτια του νόμου χάρη στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε την Πέμπτη από την Κάτω Βουλή της Ισπανίας, το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων.

Από εδώ και στο εξής, τα ζώα θα αντιμετωπίζονται ως «αισθανόμενα όντα» και ως τέτοια θα έχουν διαφορετική νομική υπόσταση από ένα άψυχο αντικείμενο. Δεν θα μπορούν πλέον να συλληφθούν, να εγκαταλειφθούν, να κακομεταχειρίζονται ή να χωριστούν από έναν από τους ιδιοκτήτες τους σε περίπτωση διαζυγίου ή χωρισμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ευημερία και η προστασία τους.

Ο νέος νόμος για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου των ζώων εγκρίθηκε την Πέμπτη με ευρεία υποστήριξη από το Κογκρέσο της Ισπανίας – μόνο το ακροδεξιό κόμμα Vox καταψήφισε το μέτρο. Η νομοθεσία αλλάζει τον Αστικό Κώδικα, το Δίκαιο Υποθηκών και το Δικονομικό Δίκαιο, και ισχύει ευρέως για όλα τα ζώα, είτε είναι οικόσιτα είτε άγρια.

Τα ζώα είχαν ήδη αναγνωριστεί ως αισθανόμενα όντα, με δικαιώματα και συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στους περιφερειακούς διοικητικούς νόμους και ακόμη και στον Ποινικό Κώδικα της Ισπανίας. Όμως αυτή η αναγνώριση δεν υπήρχε στον ισπανικό Αστικό Κώδικα, ο οποίος καλύπτει θέματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία, την οικογένεια και τις υποχρεώσεις. Αυτό σήμαινε ότι οι δικηγόροι δεν είχαν νομική βάση για να αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα, όπως τι να κάνουν με τα κατοικίδια σε υποθέσεις διαζυγίου.

«Είναι ένα βήμα μπροστά και λέει ότι στους χωρισμούς και τα διαζύγια, η ρύθμιση που θα εφαρμοστεί στα ζώα θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα συμφέροντα των ανθρώπων, αλλά και του ζώου», εξήγησε η María González Lacabex, από το INTERcids, μια νομική οργάνωση που ειδικεύεται στην προστασία των ζώων.

«Είμαστε το μόνο είδος που αναγνωρίζει τα βάσανα των άλλων και ως εκ τούτου έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε αυτά τα δεινά»

– Guillermo Díaz, βουλευτής Ciudadanos


Η διαδικασία για την έγκριση του νόμου ήταν μακρά και περίπλοκη. Προτάθηκε για πρώτη φορά το 2017, αλλά δεν προχώρησε λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε από τις δύο γενικές εκλογές στην Ισπανία τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2019. Μόλις τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους η πρωτοβουλία εμφανίστηκε στο Κογκρέσο, όπου υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα εκτός από το Vox. Τον Σεπτέμβριο, ο νόμος εγκρίθηκε στη συνέχεια από την Άνω Βουλή της Ισπανίας, τη Γερουσία, η οποία εισήγαγε ορισμένες τροποποιήσεις. Και την Πέμπτη, δόθηκε το τελικό πράσινο φως από το Κογκρέσο.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό το κείμενο του εγγράφου, αλλά προειδοποίησε την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ηγείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και τον μικρότερο εταίρο Unidas Podemos, ότι δεν θα υποστηρίξει μεγαλύτερη προστασία για τα ζώα. Η προειδοποίηση αφορούσε το Υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με επικεφαλής τον Ione Belarra από το Unidas Podemos, το οποίο προετοιμάζει ένα προσχέδιο για έναν νέο νόμο για την καλή διαβίωση των ζώων που περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας και της κακοποίησης ζώων.

Η Teresa Aguada, βουλευτής του PP, κάλεσε τους Σοσιαλιστές «να μην υποχωρήσετε στην εξτρεμιστική πίεση των εταίρων σας [Unidas Podemos] να επιτεθούν στις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τον αγροτικό κόσμο μας».

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κόμματα του Κογκρέσου της Ισπανίας χαιρέτησαν την έγκριση του νόμου. «Είναι μια ηθική νίκη σε μια χώρα όπου 200.000 ζώα εγκαταλείπονται κάθε χρόνο», δήλωσε ο Juantxo López de Uralde, από το Unidas Podemos.

Η Sonia Guaita, από το PSOE, επεσήμανε ότι παρόμοια νομοθεσία υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας: «Όσοι είναι βίαιοι κατά των ζώων είναι δυνητικά βίαιοι και εναντίον των ανθρώπων».

Ο Guillermo Díaz, από τους κεντροδεξιούς Ciudadanos (Πολίτες), υπερασπίστηκε επίσης το νόμο. «Είμαστε το μόνο είδος που αναγνωρίζει τα δεινά των άλλων και ως εκ τούτου έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε αυτά τα δεινά», είπε, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα «τα ζώα δεν θεωρούνταν διαφορετικά από την τηλεόραση» σε υποθέσεις διαζυγίου.

Η μόνη φωνή διαφωνίας ήρθε από τον βουλευτή του ακροδεξιού Vox, Ángel López Maraver, ο οποίος είναι ο πρώην πρόεδρος της Ισπανικής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Περιέγραψε τον νόμο ως «παραφροσύνη, ανοησία, βλακεία. Εξανθρωπίζει τα ζώα και απανθρωποποιεί τον άνθρωπο».

Πηγή: El Pais

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα