ΑΘΗΝΑ
11:53
|
16.01.2022
Παρέκκλιση των κανονισμών της ΕΕ και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα την διάταξη «περί μη εισόδου» βλέπει το Human Rights Watch στις προτάσεις της Επιτροπής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πεταμένο σε μια παγωμένη τάφρο στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας» θα καταλήξει το δικαίωμα στο άσυλο σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει αποδεκτά τα μέτρα που διατυπώθηκαν την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην ανατολική πύλη εισόδου της Ευρώπης υπογραμμίζει σε κατηγορηματικό ύφος η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Τζούντιθ Σάντερλαντ (Judith Sunderland), κάνοντας λόγο για προσχηματική αιτιολόγηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

«Την 1η Δεκεμβρίου, η Επιτροπή πρότεινε τη λήψη έκτακτων μέτρων, που θα επιτρέψουν στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία (τις τρεις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Λευκορωσία) να παρεκκλίνουν από τους κανονισμο΄ύς της ΕΕ για την χορήγηση ασύλου» αναφέρει το Παρατηρητήριο, εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο συστηματοποίησης της κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με τη δημιουργία ενός φρικτού προηγούμενου, στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα μέτρα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μεταξύ των μέτρων που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί μη εισόδου», συμπεριλαμβάνεται η κράτηση των αιτούντων ασύλου στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, ακόμη και οικογενειών με ανήλικα μέλη, για διάστημα έως και τεσσάρων μηνών, και η διενέργεια μιας «ταχείας διαδικασία στα σύνορα» για την αξιολόγηση των αιτήσεων παροχής ασύλου. Παράλληλα, οι αρχές θα υποχρεούνται να καλύπτουν μόνο βασικές ανάγκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και όχι το πλήρες φάσμα των υλικών συνθηκών υποδοχής που απαιτεί η νομοθεσία της ΕΕ. «Την ώρα που οικογένειες στριμώχνονται στα δάση κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας για να ζεσταθούν, με μερικές από αυτές να φέρουν βαθιά τραύματα από το βίαιο πινγκ πονγκ των επαναπροωθήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο ώστε να κάνει μια φρικτή κατάσταση ακόμη χειρότερη» υπογραμμίζει το Human Rights Watch. 

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ταυτόχρονα την απλούστευση της διαδικασίας της ταχείας απέλασης προσφύγων σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου, χωρίς αυτή να αναστέλλεται σε περίπτωση προσφυγής των αιτούντων για επανεξέταση του αιτήματός τους. «Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να εμποδίσουν την απέλαση, αλλά αυτό είναι μια ελάχιστη ανακούφιση σε μια χώρα όπως η Πολωνία, όπου η κυβερνητική παρέμβαση στη δικαστική εξουσία είναι ανεξέλεγκτη» υπενθυμίζει το Παρατηρητήριο. 

Την ίδια ώρα, η σαθρή αιτιολόγηση των παραπάνω προτάσεων κατά παρέκκλιση των διεθνών συνθηκών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το πρόσχημα ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις συνοριακές διαδικασίες δεν βρίσκονται ήδη στην ΕΕ, φαίνεται πως είναι μάλλον ξεκάθαρη στην Επιτροπή, η οποία υποστήριξε πως η επέκταση της συνοριακής διαδικασίας στο χρόνο και το πεδίο εφαρμογής «θα βοηθήσει το κράτος μέλος να εφαρμόσει τη διάταξη περί μη εισόδου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία», επισημαίνει η Τζούντιθ Σάντερλαντ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η παραπάνω κίνηση έρχεται καθώς η πολωνική κυβέρνηση της εξακολουθεί να περιορίζει την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφους και εργαζόμενους στο πεδίο, ενώ οι πολιτικές της, που τεκμηριώνονται από το Human Rights Watch, χωρίζουν οικογένειες, ωθούν τους ανθρώπους πίσω στη Λευκορωσία και τους εκθέτουν σε κακοποίηση. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «η Πολωνία ενέκρινε νέο νόμο την 1η Δεκεμβρίου που αφήνει αυτήν την πρόσβαση στη διακριτική ευχέρεια των συνοριοφυλάκων, προκαλώντας την αντίδραση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic). Η Λευκορωσία κατασκεύασε την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορά της με την ΕΕ και η καταχρηστική απάντηση της Πολωνίας επιδείνωσε την κατάσταση».

«Αντί να υπενθυμίζει στα κράτη μέλη και στους γείτονές της ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα δικαιωμάτων που δεν θα υποκύψει στην κυνική χειραγώγηση, η Επιτροπή επέλεξε να θυσιάσει τις αξίες της και τα δικαιώματα των προσφύγων και των εν κινήσει πληθυσμών» καταλήγει το Παρατηρητήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικό_σας_συνάδελφοι

Ατέλειωτο το πάρτι και ανεξάντλητη η φαντασία των χρηστών του Τουίτερ με τα χάσταγκ #δικό_σας_συνάδελφοι και #γ@μιέσ@ι Μητσοτάκη. Αφορμή έδωσε και πάλι ο Χρήστος Δάντης.
ΣΥΝΑΦΗ

Υπόθεση βιασμού 24χρονης, Θεσσαλονίκη «Δεν κάνω πίσω»-Γνωστά ονόματα

Κακόβουλο λογισμικό πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης

Αμετακίνητη η Κεραμέως για το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία

Ξεκινά τον Μάρτιο η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα