ΑΘΗΝΑ
01:17
|
19.04.2024
Οι κάτοικοι στο νησί της Ιάβας πανικόβλητοι τρέπονται σε φυγή από το γιγάντιο σύννεφο στάχτης και καπνού που έχει σκεπάσει τουλάχιστον 11 χωριά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες είναι ήδη οι τραυματίες μετά την έκρηξη του ηφαιστειογενούς όρους Σεμέρου στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας. Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανέφεραν ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον 57 τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα.

Τα βίντεο που δίνονται στη δημοσιότητα από την περιοχή δείχνουν εκατοντάδες κατοίκους σε κατάσταση πανικού να τρέπονται σε φυγή καθώς ένα γιγάντιο σύννεφο στάχτης και καπνού από το όρος Σεμέρου έχει σκεπάσει την περιοχή. Οι εικόνες από την Ιάβα δείχνουν ολόκληρα χωριά να έχουν καλυφθεί από την ηφαιστειακή τέφρα ενώ ντόπιοι λένε ότι ο καπνός από την έκρηξη έχει κυριολεκτικά κρύψει τον ήλιο.

Η έκρηξη διέκοψε την κυκλοφορία σε μία γέφυρα στρατηγικής σημασίας, που συνδέει δύο περιοχές στην κοντινή συνοικία Lumajang και κατέστρεψε κτίρια, όπως δήλωσαν οι αρχές. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο έγκυες ενώ εκτιμάται ότι 902 πολίτες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα, η διακοπή της ηλεκτροδότησης και οι ξαφνικές καταιγίδες κατά τη διάρκεια των εκρήξεων του όρους Σεμέρου δυσχεραίνουν την προσπάθεια εκκένωσης των πληγεισών περιοχών.  

Το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι η έκρηξη δεν προκάλεσε διακοπή σε πτήσεις, αν και οι πιλότοι έχουν ειδοποιηθεί σχετικά προκειμένου να προσέξουν την τέφρα.

Το όρος Σεμέρου, με ύψος πάνω από 3.600 μέτρα είναι ένα από τα σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Τελευταία φορά εξερράγη τον Ιανουάριο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Δέκα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί από την έκρηξη διασώθηκαν ενώ διασώστες εξακολουθούν να ερευνούν την περιοχή.

 Με πληροφορίες από BBC 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα