ΑΘΗΝΑ
09:27
|
19.04.2024
Τα πλήθη φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα για την υποστήριξή της στο προγραμματισμένο αγγλοαυστραλιανό ορυχείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν σημαντικές οδικές αρτηρίες σε όλη τη Σερβία το Σάββατο καθώς η οργή διογκώνεται για το σχέδιο της κυβέρνησης να επιτρέψει στην εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto να εξορύξει λίθιο.

Στην πρωτεύουσα, το Βελιγράδι, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο και μια γέφυρα που συνδέει την πόλη με τα απομακρυσμένα προάστια, καθώς το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ κάποιοι κρατούσαν πλακάτ που επέκριναν το έργο εξόρυξης.

Μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της Σερβίας, με μικρές συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών στο Βελιγράδι και στη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

«Επέτρεψαν σε ξένες εταιρείες να κάνουν ό,τι θέλουν στη γη μας. Μας έβαλαν σε μια πιατέλα για όλους όσοι μπορούν απλώς να έρθουν και να πάρουν ό,τι θέλουν», είπε η Βλαντισλάβα Τσβόριτς, μια 56χρονη οικονομολόγος, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς μοιράστηκε μια φωτογραφία της διαμαρτυρίας στο Instagram και σχολίασε ότι «ο καθαρός αέρας, το νερό και το φαγητό είναι κλειδιά για την υγεία».

«Χωρίς αυτά, κάθε λόγος για «υγεία» είναι ξεπερασμένος», είπε ο Τζόκοβιτς.

Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν μετά από παρόμοιες διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες μασκοφόροι επιτέθηκαν σε μια συγκέντρωση στο Sabac της δυτικής Σερβίας – προκαλώντας οργή στα social media και κατηγορίες ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί χούλιγκαν για να καταστείλει το κίνημα.

Σημαντικά κοιτάσματα λιθίου – βασικό συστατικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – έχουν βρεθεί γύρω από τη δυτική πόλη Loznica, όπου η αγγλοαυστραλιανή εταιρεία αγοράζει γη, αλλά εξακολουθεί να περιμένει το τελικό πράσινο φως από το κράτος για να ξεκινήσει την εξόρυξη.

Η Rio Tinto ανακάλυψε αποθέματα λιθίου στην περιοχή Loznica το 2006.

Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 2,12 δισ. ευρώ στο έργο, σύμφωνα με τη Βέσνα Προντάνοβιτς, διευθύντρια της Rio Sava, της αδελφής εταιρείας της Rio Tinto στη Σερβία.

Οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι δημιούργησε το έδαφος για παράνομες ιδιοποιήσεις γης και ότι αγνόησε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Οι διαδηλώσεις έρχονται μήνες πριν από τις πιθανές εθνικές εκλογές του 2022, με τους επικριτές των διαδηλώσεων να κατηγορούν τους διοργανωτές ότι υποκινούν τη διαμάχη για να υπονομεύσουν τον Βούτσιτς πριν από τις κάλπες.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα