ΑΘΗΝΑ
03:29
|
20.04.2024
Έπαινοι και ευχαριστίες από το Ισραήλ σε αστυνομικούς που δολοφόνησαν άγρια νεαρό Παλαιστίνιο «τρομοκράτη» πυροβολώντας τον μέχρι θανάτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νεκρός από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς μέχρι θανάτου έπεσε το απόγευμα του Σαββάτου νεαρός Παλαιστίνιος στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με ένα ακόμη περιστατικό σοκαριστικής βαναυσότητας να προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των δολοφονιών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σύσσωμη η κυβέρνηση και οι αρχές παρέχουν απόλυτη κάλυψη στους αστυνομικούς που εμπλέκονται στη δολοφονία, προχωρώντας σε επαίνους  για τον τρόπο που ενήργησαν.

Σε βίντεο – ντοκουμέντο που κάνει το γύρο του διαδικτύου δύο συνοριοφύλακες σε πλήρη εξάρτυση εμφανίζονται να πυροβολούν τουλάχιστον τρεις φορές, και μάλιστα με αρκετή απόσταση ανάμεσα στους πυροβολισμούς, έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται ήδη ξαπλωμένος στο έδαφος.

Ο νεαρός, που ταυτοποιήθηκε στη συνέχεια ως ο 23χρονος Mohammed Shawkat Salameh από το Salfit, φέρεται να είχε προηγουμένως επιχειρήσει να μαχαιρώσει έναν πολίτη, ο οποίος περπατούσε λίγα βήματα πίσω του, ενώ  σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, ισραηλινές πηγές ισχυρίστηκαν ότι ο 23χρονος επιχείρησε να μαχαιρώσει και τον αξιωματικό της συνοριοφυλακής, εκτός από τον πολίτη. Κατά το ίδιο δημοσίευμα ένας υπερορθόδοξος άνδρας περίπου 20 ετών, μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek της πόλης  με τραύματα στο άνω μέρος του σώματός του και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Στο σημείο ξέσπασαν συγκρούσεις μικρής διάρκειας μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων, με την αστυνομία να προχωρά, μεταξύ άλλων, σε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Ως μέτρο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας φαίνεται πως αντιλήφθηκε ο πρωθυπουργός του  Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ (Naftali Bennett) την άγρια εκτέλεση του 23χρονου νεαρού, υποστηρίζοντας σε tweet του πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την πρωτεύουσά μας να γίνει κέντρο τρομοκρατίας». Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε πως παρέχει την «πλήρη υποστήριξή του» στους αστυνομικούς, οι οποίοι «λειτούργησαν όπως αναμένεται από τους Ισραηλινούς αξιωματικούς».

Παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τον περιστατικό, ο υπουργός Δημόσιας Άμυνας, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις, δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία» για την δράση των αστυνομικών, τους οποίους δικαιολόγησε για τους κατ’ επανάληψη πυροβολισμούς ισχυριζόμενος πως είχαν «ένα ή δύο δευτερόλεπτα» μετά τον πρώτο πυροβολισμό προκειμένου να «προσδιορίσουν εάν ο τρομοκράτης που χτυπήθηκε επρόκειτο να ενεργοποιήσει μια ζώνη εκρηκτικών».

Μάλιστα, ο προκάτοχός του, δεν δίστασε να δηλώσει πως «ο συνοριακός αστυνομικός που σκότωσε τον τρομοκράτη θα πρέπει να προσκληθεί στο γραφείο του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας για να λάβει έπαινο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, όπως έχω κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας μου».

«Προσπάθησε να μου επιτεθεί με το μαχαίρι και επιχείρησε να μαχαιρώσει και τον αστυνομικό που ήταν μαζί μου. Απομακρύνθηκα και πυροβόλησα όπως έχουμε εκπαιδευτεί. Πυροβόλησα τρεις έως τέσσερις φορές για να εξουδετερώσω τον τρομοκράτη» δήλωσε από την πλευρά του, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Salameh, παρουσιάζοντας την δολοφονία ως απαραίτητη βάσει της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας. 

Την ίδια ώρα, ένας εκ των δικηγόρων των εμπλεκόμενων αστυνομικών υποστήριξε ότι  «απέτρεψαν με τα σώματά τους τον θάνατο αμάχων σε επίθεση από έναν τρομοκράτη που είχε έναν στόχο – να σκοτώσει», με έναν ακόμη συνήγορο να ισχυρίζεται πως η αστυνομικός «ενήργησε άψογα, όπως αναμενόταν από αυτήν».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης λόγο για «πλήρη υποστήριξη στους μαχητές μας» συμπληρώνοντας πως «δεν θα αφήσουμε τους τρομοκράτες να επελάσουν στην Ιερουσαλήμ ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας», ενώ ο υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι αξιωματικοί έκαναν το «προφανές», τονίζοντας ότι έχουν και τη δική του υποστήριξη. 

Για «ταχεία απάντηση και τερματισμό της επίθεσης» έκαναν επίσης λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν πλήρως τις δυνάμεις που έδρασαν στο σημείο, με τον αρχηγό της αστυνομίας στην περιφέρεια της Ιερουσαλήμ να υπερασπίζεται επίσης την «άμεση» απάντηση των αστυνομικών, που ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε περαιτέρω απώλεια ζωών, στην ίδια κατεύθυνση με τον αρχηγό της συνοριακής αστυνομίας του Ισραήλ ο οποίος υποστήριξε ότι η γρήγορη κινητοποίηση των αστυνομικών «οδήγησε στην εξουδετέρωση του τρομοκράτη και τον εμπόδισε να βλάψει περαιτέρω μαχητές και πολίτες στο σημείο».

«Εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες»

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς (Mahmoud Abbas) καταδίκασε τη δολοφονία, κάνοντας λόγο για «συνέχεια της ισραηλινής κλιμάκωσης κατά του παλαιστινιακού λαού», ενώ χαρακτήρισε τον πυροβολισμό ως «έγκλημα πολέμου».

Ως «συνοπτική εκτέλεση» ερμηνεύτηκε από βουλευτή της Joint List, η κατά το Ισραήλ «αποτροπή του τρομοκράτη» με τον ίδιο να αναφέρει σε ανάρτησή του πως «η εκτέλεση ενός ανθρώπου που δεν αποτελεί πλέον απειλή είναι ένα φρικτό έγκλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από το άπαρτχαϊντ». 

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε από την πλευρά του και το αριστερό κόμμα Meretz, με τον Esawi Freige να δηλώνει πως οι πυροβολισμοί σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να γίνονται μόνο «για να σωθούν ζωές και όχι για να αφαιρεθούν οι ζωές των επιτιθέμενων που δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο», προσθέτοντας πως πρόκειται για «μια πράξη που δείχνει αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα