ΑΘΗΝΑ
12:36
|
21.01.2022
Το φωτορεπορτάζ της Μαρίας Μακράκη για το Κοσμοδρόμιο. Επεισόδια και πετροπόλεμος στα Εξάρχεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου τιμούν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του, σε μία μαζική πορεία της νεολαίας στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις τουλάχιστον 5.000 άτομα κάνουν αυτήν την ώρα πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Αυτήν την ώρα υπάρχουν πληροφορίες για σκηνικό έντασης στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει πετροπόλεμος μεταξύ αστυνομικών και ομάδων νεαρών στην οδό Μπενάκη, όπου επίσης κάποιοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Νωρίτερα, είχαν στηθεί οδοφράγματα στην οσό Στουρνάρη, ενώ έπεσαν και κρότου λάμψης από τη μεριά των ΜΑΤ, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Θυμίζουμε ότι ο 15χρονος τότε Αλέξης σκοτώθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του τότε ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια. Η αστυνομική παρουσία στην πορεία ήταν ισχυρή στα στενά γύρω από την Πανεπιστημίου, ενώ drone πετούσε πάνω από τον χώρο της διαδήλωσης

Ακολουθούν οι εικόνες της Μαρίας Μακράκη από τη μαζική διαδήλωση για την 13η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου:

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής και του αστυνομικού κράτους, όπως «Ελλάς, Ελλήνων αστυνομικών». Ωστόσο το που ξεχώρισε ήταν αυτό με το μήνυμα: «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη.

Λόγω της πορείας κλειστή ήταν η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρος Βασ. Αμαλίας και στη λεωφόρος Βασ. Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τα Γιάννενα, την Ξάνθη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο μεταξύ στις 24 Φεβρουαρίου 2022 θα συζητηθεί η αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της αποφάσεως αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Κορκονέα από το Εφετείο Λαμίας, με αποτέλεσμα την έξοδο του από τις φυλακές. Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας έκαναν κοινή δήλωση οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διαβάστε εδώ την κοινή δήλωσή τους.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεπέρασαν τα 343 εκ. τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως

Νew York Times: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν το φράγμα Τάμπκα στη Συρία

Διχασμένοι οι Σουηδοί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα