ΑΘΗΝΑ
06:43
|
26.04.2024
Ανακοινώθηκε η πρώτη από μία σειρά ετυμηγοριών που ενδέχεται να οδηγήσουν στην ισόβια κάθειρξη της πρώην ντε φάκτο ηγέτιδας της Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώην ντε φάκτο ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία εκτοπίστηκε από την εξουσία κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος τον περασμένο Φεβρουάριο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Είναι η πρώτη από μία σειρά ετυμηγοριών που ενδέχεται να οδηγήσουν στην ισόβια κάθειρξη της Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1991 πολιτικός κρίθηκε ένοχη στις κατηγορίες για υποκίνηση βίας και για παραβίαση των κανόνων της πανδημίας. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι αντιμετωπίζει 11 ακόμη κατηγορίες, τις οποίες αρνείται.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία στις γενικές εκλογές του περασμένου χρόνου όπου το κυβερνών κόμμα Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) είχε επικρατήσει κατά κράτος. Μετά την ανατροπή της η Αούνγκ Σαν Σου Κι τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση κατηγορούμενη για μια σειρά αδικημάτων, όπως διαφθορά, παραβίαση κρατικών απορρήτων και υποκίνηση βίας. Αθροιστικά τα εν λόγω αδικήματα επισείουν ποινές άνω των 100 χρόνων. 

Ο συγκατηγορούμενος, πρώην πρόεδρος και σύμμαχος της Σου Κι, Βιν Μιντ, καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για τις ίδιες κατηγορίες. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης της Μιανμάρ.

«Οι σκληρές ποινές που επιβλήθηκαν στην Αούνγκ Σαν Σου Κι για αυτές τις κατηγορίες-παρωδία είναι το τελευταίο παράδειγμα της αποφασιστικότητας του στρατού να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση και να καταπνίξει τις ελευθερίες στη Μιανμάρ», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, Μινγκ Γου Χα.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι μία από τους 10.000 και πλέον συλληφθέντες από τη χούντα της Μιανμάρ ενώ μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1.303 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκών με τις δυνάμεις ασφαλείας σε διαμαρτυρίες κατά της στρατιωτικής ηγεσίας, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωση «Ένωση για τη Βοήθεια Πολιτικών Κρατουμένων».

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα