ΑΘΗΝΑ
19:34
|
03.05.2024
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρώην διοικητής της FARC σκοτώθηκε στην πολιτεία Απούρε της Βενεζουέλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκοτώθηκε σε ενέδρα το πρώην ηγετικό στέλεχος και στρατιωτικός διοικητής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, επίσης γνωστός με το nom de guerre, «Ελ Πάισα». Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ερνάν Νταρίο Βελάσκες σκοτώθηκε στην πολιτεία Απούρε της Βενεζουέλας.

Ο ίδιος και άλλα γνωστά στελέχη των ανταρτών της FARC ανακοίνωσαν το 2019 πως ξαναπαίρνουν τα όπλα και ιδρύουν την οργάνωση Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια», αναφορά σε ιστορικό επεισόδιο του εμφυλίου πολέμου που οδήγησε στην ίδρυση των FARC).

Ο θάνατος του «Ελ Πάισα» δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη και ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση. Αξιωματούχοι των κολομβιανών αρχών δήλωσαν στην εφημερίδα «Ελ Τιέμπο» πως δεν πρόκειται να επιβεβαιώσουν τον θάνατο του Ερνάν Νταρίο Βελάσκες εάν δεν δουν πρώτα τη σορό του. Εκπρόσωπος του προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση ακόμα αναζητεί πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό. Ωστόσο, τοπικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο «Ελ Πάισα» έπεσε θύμα μισθοφόρων, οι οποίοι ήθελαν να τον απαγάγουν για να εισπράξουν τα χρήματα της επικήρυξης για τη σύλληψή του.

Η κυβέρνηση του κ. Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, κατηγορεί συχνά αυτήν του Σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, πως προσφέρει καταφύγιο και προστασία σε αποστάτες των FARC. Το Καράκας το διαψεύδει.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο, ερίζει πως η αιτία των μαχών που ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό της Βενεζουέλας και κολομβιανές ένοπλες ομάδες νωρίτερα φέτος, εκτοπίζοντας χιλιάδες αμάχους, ήταν ο έλεγχος οδών διακίνησης των ναρκωτικών.

Για τον Ερνάν Νταρίο Βελάσκες είχε επανεκδοθεί κόκκινο σήμα της Interpol -διεθνές ένταλμα σύλληψης- νωρίτερα φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της Segunda Marquetalia, αξίωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας να αρχίσει ξανά συνομιλίες με όλες τις ένοπλες ομάδες προκειμένου να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνη» στη χώρα των Άνδεων. Η Μπογοτά το απέρριψε (25001675).

Το ινστιτούτο INDEPAZ εκτιμά ότι η «Δεύτερη Μαρκετάλια» έχει περίπου 2.000 μαχητές. Η κυβέρνηση της Κολομβίας από την πλευρά της υπολογίζει πως διαθέτει έως και 2.400 μέλη.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά το βαφτιστήρι του

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα