ΑΘΗΝΑ
12:48
|
16.04.2024
Η φωτιά, που αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα, ξέσπασε σε φυλακές που κανονικά έπρεπε να στεγάζουν 400 άτομα αντί των 1539 κρατουμένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φρικτό θάνατο τουλάχιστον 38 κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων 69 προκάλεσε σήμερα μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε στην κεντρική φυλακή Γκιτέγκα της πρωτεύουσας του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας. Πρόσπερ Μπαζομπάνζα ανέφερε πως από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς ορισμένες πτέρυγες της φυλακής όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου στεγάζονταν εκεί 1.539 κρατούμενοι αντί για 400.

Ο αντιπρόεδρος, που επισκέφθηκε τη φυλακή μαζί με τέσσερις υπουργούς, διευκρίνισε ότι 12 κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία και άλλοι 26 από εγκαύματα. Από τους 69 τραυματίες, οι 34 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 4 τα ξημερώματα, την ώρα που οι κρατούμενοι κοιμούνταν. Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι κρατούμενοι βρέθηκαν παγιδευμένοι επειδή οι φύλακες δεν είχαν τα κλειδιά για ορισμένες πτέρυγες. Τη νύχτα τα κλειδιά τα κρατά ένας υπεύθυνος που δεν βρισκόταν εκεί. Ορισμένοι κατάφεραν να βγουν σκαρφαλώνοντας στις ψευδοροφές.

«Κάποιοι βρήκαν έξω γυμνοί. Άλλοι δεν έχουν πλέον παρά μόνο τα ρούχα που φορούσαν εκείνη την ώρα» αφηγήθηκε ένας μάρτυρας, αναφέροντας ότι κρεβάτια, σκεπάσματα και ό,τι άλλο υπήρχε μέσα στα κελιά κάηκαν ολοσχερώς. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτέρυγα των κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου. Η φυλακή έχει άλλες τρεις πτέρυγες: μία για τις γυναίκες, μία για τους ανήλικους και μία, υψίστης ασφαλείας, για τους πολιτικούς κρατουμένους.

Εικόνα

Βραχυκύκλωμα η αιτία…

Το υπουργείο Εσωτερικών, Κοινοτικής Ανάπτυξης και Δημόσιας Ασφάλειας, ανέφερε μέσω του Twitter ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Ο αντιπρόεδρος Μπαζομπάνζα από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι κρατούμενοι έκαναν «άναρχες καλωδιώσεις» για να έχουν «πρίζες για να φορτίζουν τηλέφωνα ή να τοποθετούν μια λυχνία για να έχουν φωτισμό και εξαιτίας αυτών προκλήθηκαν «τεράστιες ζημιές».

Εικόνα

Μια αστυνομική πηγή είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να φτάσουν στη φυλακή και ότι το πρώτο όχημα πήγε δύο ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα