ΑΘΗΝΑ
21:00
|
18.01.2022
«Ελευθεροτυπία και τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος στο στόχαστρο: Το φαινόμενο SLAPP στην ελληνική περίπτωση» | Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδικτυακή εκδήλωση για την φίμωση της συλλογικής δράσης μέσω εξοντωτικών αγωγών από πολυεθνικές με τίτλο «Ελευθεροτυπία και τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος στο στόχαστρο: Το φαινόμενο SLAPP στην ελληνική περίπτωση» διοργανώνει το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο:

Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης επέλασης ενός αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας, το αδηφάγο και περιβαλλοντοκτόνο κεφάλαιο αποθρασύνεται και επιτίθεται με κάθε αθέμιτο τρόπο τόσο σε δημοσιογράφους όσο και σε πολίτες και συλλογικότητες που μεριμνούν για τη δημόσια υγεία και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους.

Αξιοποιώντας το εργαλείο των εκδικητικών μηνύσεων και αγωγών ο όμιλος ΟΝΕΧ (Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου) αξιώνει ποσό αποζημίωσης συνολικού ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ τόσο από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου όσο και προσωπικά από συγκεκριμένα από τα 300 συνολικά μέλη του.

Οι επιστημονικές και νομικές ενέργειες του εν λόγω Παρατηρητηρίου ενόχλησαν τους ιθύνοντες της εταιρείας, οι οποίοι εκτός από τη «δικαστική οδό» μετέρχονται κάθε είδους εκφοβιστικών και απειλητικών μεθόδων σε βάρος μελών της συλλογικότητας στο νησί.

Η πρακτική αυτή γνωστή με τη διεθνή ορολογία SLAPP (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού) που στοχεύει στην ηθική και οικονομική εξόντωση των κινημάτων, διαδίδεται ταχύτατα και στην Ελλάδα.

Μόλις πρόσφατα η ίδια τακτική ακολουθήθηκε σε βάρος του δημοσιογραφικού blog Alterthess στη Θεσσαλονίκη και της δημοσιογράφου του Σταυρούλας Πουλημένη για ένα δημοσίευμά τους, όχι συμπωματικά από στέλεχος της επίσης αντιπεριβαλλοντικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός που ζητά υπέρογκα ποσά αποζημίωσης.

Η δική των μελών του Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου στις 10 Δεκεμβρίου στην Ερμούπολη είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών εκφράζει την ολόθερμη υποστήριξη του στους διωκόμενους, απαιτεί να πάψουν όλες οι δικαστικές διώξεις και οι εκφοβιστικές εν γένει ενέργειες σε βάρος τους και καλεί σε επαγρύπνηση όλες τις κινήσεις και τους φορείς υπεράσπισης της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης στην Ερμούπολη το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00μμ με θέμα:

«H ελευθεροτυπία και τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος στο στόχαστρο: το φαινόμενο SLAPP στην ελληνική περίπτωση».

Ομιλήτριες και ομιλητές:

Στράτος Ζολώτας, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου
Αλέξανδρος Μπίστης, Πολιτικός επιστήμονας, μέλος του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου
Σταυρούλα Πουλημένη, Δημοσιογράφος, Alterthess
Δημήτρης Σαραφιανός, μέλος ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Πουλής.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δικτύου στο youtube και τη σελίδα του στο facebook και θα αναμεταδίδεται ταυτόχρονα από τις σελίδες του The Press Project και του Alterthess.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σομαλία: Η Αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μογκαντίσου

Δίκη Ζακ: Ξέσπασε η μητέρα του- «Σταματήστε και σεβαστείτε»

Σομαλία: Επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου – Τουλάχιστον 4 νεκροί

Ανακαλεί η Μενδώνη τη χορηγία εμπλεκόμενου στην καταγγελία της 24χρονης για βιασμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα