ΑΘΗΝΑ
10:11
|
25.04.2024
H Γερμανίδα τζουντόκα Μαρί Ντίνκελ επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών και εφήβων στο χώρο του αθλητισμού.
Judo Kämpferin, Missbrauch im Sport, Marie Dinkel
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανίδα τζουντόκα Μαρί Ντίνκελ είναι σήμερα 25 χρονών. Πριν 12 χρόνια έμαθε από πρώτο χέρι τι θα πει συστηματική σεξουαλική παρενόχληση πέφτοντας θύμα του προπονητή της σε μία ευαίσθητη ηλικία όπου τη βία την εισέπραττε σαν «τιμωρία» για την χαμηλότερη αθλητική επίδοση ή την ήττα σε κάποιο αγώνα.

Οι αποκαλύψεις που έκανε πριν λίγες μέρες στο γερμανικό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης DW προκαλούν αίσθηση στη Γερμανία αλλά και διεθνώς. Εκεί διηγήθηκε πως ο εφιάλτης ξεκίνησε στα 13 της όταν εκείνη και άλλες δύο αθλήτριες του τζούντο άρχισαν τις συστηματικές προπονήσεις στο αθλητικό σωματείο TV Gladenbach επειδή διέθετε ομάδα τζούντο στη γενέτειρά της που απέχει περίπου 754 χλμ βόρεια της Φρανκφούρτης.

Judoka confesses sexual abuse by his coach

«Αυτός» ήταν αρχικά ο αγαπημένος της προπονητής. Όταν πέρασε στην εφηβεία τα πράγματα άλλαξαν. «Τον εμπιστεύτηκα και νόμιζα ότι δεν μπορούσα να πω τίποτε γιατί νόμιζα ότι μου άξιζε ό,τι πάθαινα. Είτε γιατί δεν έκανα καλή προπόνηση ή γιατί δεν τα πήγα καλά στους τελευταίους αγώνες» τόνισε όταν αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προπονήσεις που έκανε μαζί του και με την μικρή ομάδα τζούντο του σχολικού γυμναστηρίου. Θυμάται την πρώτη φορά πώς ακριβώς ο προπονητής την έσφιξε δυνατά στην περιοχή της λεκάνης και των γεννητικών οργάνων, πώς έβαλε το χέρι του από πίσω της και το σοκ που ένιωσε με αποτέλεσμα να παγώσει και να περιμένει πότε θα πάρει το σώμα του από πάνω της.

German judoka Marie Dinkel aged 13
Η Ντίνκελ σε ηλικία 13 ετών.

Θυμάται και μία άλλη μέρα σε μία αίθουσα προπόνησης όπου βρίσκονταν στα τατάμι κάπου 10 με 15 άτομα. «Μπροστά στην ομάδα και ενώ καθόμουν στο τατάμι έκανε απρεπείς κινήσεις πάνω στο σώμα της που δεν είχαν σχέση με την προπόνηση. «Περίμενα πώς κάποιος θα είδε αλλά βοήθεια δεν ήρθε από πουθενά» προσθέτει μιλώντας στο φακό θυμωμένη.

Χρειάστηκε να περάσει ενάμιση χρόνος προτού μιλήσει στη μητέρα της και προτού καταφύγουν σε νομικά μέσα δίωξης του προπονητή. Μόνο όταν απολύθηκε η Ντίνκελ επέστρεψε στις προπονήσεις . Αλλά ακόμη και τότε υπέφερε από αίσθημα ντροπής και τύψεων. Στην ηλικία των 18 ετών οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις του παρελθόντος έκαναν το σώμα της να ασφυκτιά. Συχνά πάθαινε κρίσεις πανικού. Άλλες φορές καθόταν στο πάτωμα και αγκάλιαζε το κορμί της σε μία ασυναίσθητη προσπάθεια να το προστατεύσει κάνοντας παλινδρομική κίνηση μπρος – πίσω και βγάζοντας άναρθρες κραυγές.

Η Ντίνκελ που σήμερα ζει στην Ελβετία και εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια, ομολογεί πως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρις ότου ξαναβρεί την ισορροπία της.

Τον Οκτώβριο του 2020 ήταν η πρώτη φορά που δημοσιοποίησε τον προσωπικό της εφιάλτη όταν, μέσω τηλεδιάσκεψης, διηγήθηκε την δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης σε εκδήλωση της Γερμανικής Ένωσης Τζούντο για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος παιδιών. Έκτοτε μιλά συχνά καθώς το πρόβλημα είναι ευρύτερο.

Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Έρευνα επιστημόνων του Αθλητικού Πανεπιστήμιου της Κολωνίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ουλμ καταγράφει πως οι επιθέσεις σεξουαλικής φύσης σε παιδιά και εφήβους αφορά περίπου 200.000 άτομα που ασχολούνται με τον οργανωμένο αθλητισμό.

Στη Γερμανία η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών (UBSKM) αναφέρει πάνω από 14.594 περιστατικά σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών στη Γερμανία μόνο το 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα