ΑΘΗΝΑ
00:30
|
19.04.2024
Ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα, αγωνίστηκε για να αναδείξει την ελληνικότητα των Πομάκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 42 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα. Νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο Νοσοκομείο Καβάλας χτυπημένος από εγκεφαλικό, και τελικά κατέληξε χάνοντας τη μάχη.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα σε όλη τη σταδιοδρομία του πάλεψε ενάντια στον εκτουρκισμό της Θράκης και αγωνίστηκε για την ανάδειξη της ελληνικότητας των Πομάκων, την προστασία των δικαιωμάτων τους και την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Όπως έγραφε ο ίδιος πριν έναν χρόνο: «Δεν έχω κάνει σπουδαία πράγματα στη ζωή μου. Είμαι όμως υπερήφανος που και εγώ (όχι μόνο εγώ) βοήθησα με ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις μου, να μάθει σχεδόν όλη η Ελλάδα για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης, για την εδώ και δεκαετίες απόπειρα εκτουρκισμού τους και για τα εγκληματικά λάθη του Ελληνικού κράτους στη Θράκη».

Ο πολύ αγαπητός σε ολόκληρη την κοινωνία της Ξάνθης δημοσιογράφος ήταν μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης και ιδιοκτήτης του xanthinet.gr. Επίσης είχε και συγγραφικό έργο με βιβλία που αναδείκνυαν την Πομακική γλώσσα και τα έθιμα, άλλα και μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στη Πομακική γλώσσα.

Μάλιστα ο ίδιος διοργάνωσε σεμινάρια για τη γλώσσα, την ιστορία και τις παραδόσεις των Πομάκων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης Παράδοσης. Βρέθηκε ως ομιλητής σε δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα για να υποστηρίξει θερμά πως στη Θράκη δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, παρά μόνο θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα έδωσε μάχες από την ευαίσθητη περιοχή της Ξάνθης για πλήθος θεμάτων που αφορούν την ακεραιότητα της ελληνικής κυριαρχίας. Ανέδειξε το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών που προωθούν οι Τούρκοι, στήριξε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δράση του ψευδοκράτους στη Κύπρο, στάθηκε δίπλα σε δράσεις που στήριζαν την ελληνικότητα σε μειονοτικά σχολεία, άσκησε κριτική στις παράλογες αξιώσεις των Σκοπίων.

Παράλληλα είχε έντονη συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις, με ευαισθησία για τις πολύτεκνες οικογένειες άλλα και για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Με πληροφορίες από Sport time

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα